Polecany post

Czekoladowy blok z bakaliami

czwartek, 19 grudnia 2019

Świąteczne naleśniki z nadzieniem makowo-serowym

Mak i sernik razem? Zwinięty w piękne roladki naleśnikowe? Czemu nie! Będą super dla wszystkich, którzy spędzają święta poza domem, bo świetnie nadają się do lunchboxu. No i ten lukier i chrupiąca posypka z maku... mniam :)
Przepis na około 10 sztuk mniejszych naleśników z przepisu tutaj [klik] (pierwotny przepis na blogu bez dodatku odżywki tutaj [klik]):

  • 3 jaja
  • 35 g odżywki białkowej
  • 30 g mąki kokosowej 
  • 200 g mleka migdałowego (można zastąpić domowym mlekiem z przepisu tutaj [klik] lub płynnym mlekiem kokosowym z kartonu)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • 40 g oleju kokosowego do smażenia (można jedynie spryskać patelnię i smażyć prawie bez tłuszczu jeśli jest nieprzywierająca)
Wszystkie składniki wymieszać razem trzepaczką na gładką masę. Wylewać malutką chochelkę na środek patelni na rozgrzany olej (nie trzeba dużo jeśli patelnia jest nieprzywierająca). Smażyć jak racuchy czyli zaczekać, aż pojawią się pęcherzyki powietrza (nie rozlewać naleśnika na całą patelnię), naleśnik urośnie, a boki zaczną się same odklejać od patelni. Naleśnik powinien być bardzo delikatny, ale nie powinien się rozerwać.

Masa makowo-serowa:
  • 150 g twarogu (ja używam bez laktozy ze względu na nietolerancję)
  • 25 g inuliny (zagęszcza i słodzi jednocześnie, ale nie jest niezbędna)
  • 15 g maku  (+5 g do posypania naleśników)
  • 50 g mleka kokosowego (lub migdałowego)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Mak namoczyć w mleku na noc. Następnie połączyć widelcem z twarogiem i inuliną (można pominąć inulinę i po prostu dodać inne słodzidło lub wiórki kokosowe, które świetnie wchłoną płyny). Nałożyć łyżkę farszu na każdy naleśnik i delikatnie zwinąć. 
Na lukier (z przepisu na cytrynowe oponki tutaj [klik]): 
  • 40 g inuliny*
  • 1,5 łyżki wody (lub soku z cytryny)
  • skórka z połówki cytryny
*Można zastąpić zmielonym ksylitolem lub erytrolem, ale polecam inulinę, bo lukier wychodzi naprawdę smaczny jak prawdziwy.


Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę (uwaga, bo inulina szybko chłonie wodę, więc trzeba szybko mieszać).

Odczekać chwilę, aż masa zgęstnieje i polać naleśniki w dowolny sposób, a następnie posypać makiem.
Są świetne do pudełka na lunchboxu i do świątecznej kawy :)
Makro (1 naleśnik z 10 z nadzieniem z mlekiem migdałowym i lukrem): około 132 kcal
B: 8,5
T: 8
W: 3,3*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print