Polecany post

Domowa przyprawa do piernika (przyprawa korzenna)

Cytrynowe oponki z lukrem

Czekacie na przepisy na tłusty czwartek? Numer jeden to mięciutkie, grube oponki cytrynowe z pysznym lukrem posypane skórką z cytrynki :) Nie dość, że smakowite to jeszcze niskokaloryczne. W 1 sztuce 82 kcal :) A przy okazji wykombinowałam cudowny lukier! 100x lepszy niż z erytrolu :) Ciekawi? Zapraszam po przepis :)

Przepis na 6 sporych sztuk (z przepisu na biszkopt z 3 składników [klik]):
  • 4 jaja
  • 40 g mąki kokosowej
  • 40 g soku z cytryny (w orginalnym przepisie jest rozpuszczony i ostudzony tłuszcz, można dać go zamiast soku i zrobić zwykłe biszkoptowe oponki)
  • skórka z połówki cytryny
  • niecała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (zazwyczaj daję 2 łyżki do ubicia białek, można dać więcej, żeby przełamać kwaśny smak cytryny)
Jaja ubić na puszystą masę ze słodzidłem. Następnie wlać sok z cytryny, wsypać skórkę, proszek i mąkę. Krótko zmiksować na gładką i gęstą, ale puszystą masę.* Przełożyć masę do foremki na donaty.

Można również ubić jaja na sztywno, dodać żółtka. Chwilę miksować. Następnie dodać resztę składników i bardzo krótko zmiksować do połączenia składników.

*Jeśli masa zgęstnieje i nie będzie gładka i puszysta można dodać odrobinę mleka kokosowego lub śmietanki 36% do rozrzedzenia. Warto wtedy wypróbować inną mąkę kokosową, bo zazwyczaj w niej leży cały problem.
Piec 23-25 minut w 180 stopniach, aż boki ciasta zaczną się rumienić. Nie powinny opaść po wyciągnięciu od razu.


Można je również upiec po prostu w foremkach do muffinek :)
Na lukier: 
  • 40 g inuliny*
  • 1,5 łyżki wody
  • skórka z połówki cytryny
*Można zastąpić zmielonym ksylitolem lub erytrolem, ale polecam inulinę, bo lukier wychodzi naprawdę smaczny jak prawdziwy.

Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę (uwaga, bo inulina szybko chłonie wodę, więc trzeba szybko mieszać).
Odczekać chwilę, aż masa zgęstnieje i polać donaty.
Można je posypać skórką z cytryny i udekorować.
 Można je przechowywać w lodówce (nawet do 4 dni), ale gwarantuję, że nie wytrzymają długo:)
Makro (1 donat z lukrem i sokiem z cytryny): około 82 kcal
B: 6,1
T: 4,7
W: 2,5
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Owszem! Warto spróbować :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. hej, jak sie ubija te jajka? Cieple, zimne, trzepaczka czy normalnymi koncowkami? Jak dodalem maki po ubijaniu trzepaczka cieplych jajek z erytrolem to zupelnie opadlo wszystko, a po pieczeniu wyglada do dupy

      Usuń
    3. Jaja ze słodzidłem na puszystą masę tak jak do każdego ciasta/biszkoptów. Aż zbieleje i pojawią się pęcherzyki powietrza, a masa potroi objętość. Wtedy należy dodać pozostałe składniki i naprawdę krótko (dosłownie 2 obroty miksera) wszysko połączyć.

      Jak masa robi się strasznie gęsta (w momencie dodania) to albo jaja za słabo ubite albo mąka zbyt mocno chłonie płyny. Można dodać jeszcze trochę soku z cytryny lub mleczka/mleka/śmietanki tak jak w przepisie na biszkopt. Polecam wypróbować różne firmy oferujące mąki kokosowe, bo one czasem są zupełnie inne i całkiem inaczej zachowują się w czasie pieczenia :)

      Pozdrawiam i udanych wypieków!

      Usuń
  2. Kolejne cytrynowe dzieło sztuki. Właśnie się zajadam do kawy. Coś przepysznego! Całą noc przeleżały w lodówce. Smakują obłędnie (jak ktoś lubi wszystko co cytrynowe). Dziękuję bardzo za ten przepis! A lukier z inuliny przepyszny!
    Uwielbiam ten blog!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Widzę, że znalazł się taki fan cytrynowych wypieków co ja! Polecam także batoniki z lemon curd oraz wielkanocne ciasteczka i babkę z białek :)

      Pozdrawiam i smacznego :)

      Usuń
    2. Batoniki już obczaiłam i zabieram się za nie w weekend. Najfajniejsze jest to, że mi dzieciaki nie zjedzą bo oni na bakier z cytryną. :-)))

      Usuń
    3. Dla dzieciaków polecam batoniki Bounty z bloga :) Będą zachwycone jak będą mogły same lepić i polewać czekoladą. Ja właśnie zrobiłam sobie małą armię batoników. Ile przy tym frajdy :)

      Smacznego! :)

      Usuń
  3. Można użyć maki orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, jeśli to dieta low carb :) Tylko nieco więcej niż kokosowej - kokosowa chłonie płyny silniej niż orkiszowa.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Witam, zachęcona przepisem kupiłam inulinę z cykorii, a tam w składzie: inulina 92,4 %, glukoza, fruktoza, sacharoza.. czy każda inulina ma taki skład? :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem pewna czy każda, ale moja ma faktycznie 8 g węglowodanów i taką ilość wliczam do makroskładników :) Tak czy siak w 10 g jest to 0,8g węglowodanów, więc bardzo malutko, a inuliny dużo na raz nie zjemy.

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Print

2 składniki 3 składniki 30 minut adaptacja adaptacja w praktyce adaptacja w teorii agar ajurweda alkohol anyż artykuł artykuły awokado babeczki babka babka jajowata babka wielkanocna bakalie batoniki batony bazylia bez jaj bez laktozy bez mąki bez mięsa bez nabiału bez pieczenia beza białka biszkopt biszkopty boczek borówki botwinka bounty bożenarodzenie brokuły brownie brukselka budyń bulion bułeczki bułki cebula chałwa chia chili chleb chlebek ciasta ciasteczka ciastka ciasto cloudbread cukinia cukrzyca cynamon cytrusy cytryna czekolada czekoladki czekoladki miętowe czekoladowa polewa Dania obiadowe delicje deser deser dla 1 osoby desery dieta dieta ketogeniczna dieta ketogenna dietetycy polecani przez czytelników do pobrania do wydrukowania donaty dynia dynia makaronowa dżem ebook fasolka fatbombki gofry harry potter highfat inulina jabłka jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kabanosy kakao kalafior kalarepa kapusta kapusta kiszona karkówka kawa keto ketoadaptacja ketodieta ketoza kokos koktajle korzenna przyprawa kotlety krem kruche kuleczki kurczak low carb lowcarb lunchbox mak makaron maliny marcepan mascarpone masło masło orzechowe materiały mazurek mąka kokosowa mąka konopna mąka migdałowa MCT mielone mięso mięso mielone migdały mleczko kokosowe mleko kokosowe mleko midałowe młoda kapusta mozarella muffinki musztarda na zimno naleśniki nasiona obiad odżywka ogórek olej olej kokosowy oliwa omlet omlety oponki oreo orzechy owoce paleo paluszki panierka papryka pasta pasta kokosowa pasztet pieczarki pieczywo pierniczki piernik pierogi pierś z kurczaka pietruszka pizza placki placuszki pomidory pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rafaello rolada roladki rosół ryba rzodkiew rzodkiewka sałatka schab schabowy seler ser ser żołty serca serduszka drobiowe serniczki sezam siemie lniane skórka skrzydełka skwarki słonecznik smalec sok z cytryny sos sos pomidorowy sól spód surówka suszone pomidory sylwester szczupak szparagi szpinak śledzie śmietanka Śniadania i przystawki świąteczne przepisy świeta święta tarta tartaletki tłusty czwartek tłuszcze tort tosty truskawki twaróg walentynki wanilia warstwowy deser warzywa wątróbka wegańskie wegetariańskie wędzony kurczak wielkanoc wieprzowina wigilia wiórki kokosowe wołowina wpc wypieki wywar z nabiałem za darmo zamienniki cukru zapiekane zapiekanka zebra zioła zupa zupa krem żelatyna żółtka żółtko