TRYB JASNY/CIEMNY

Domowe mleko kokosowe

Od dawna chodziło za mną domowe mleko kokosowe. Mleczko króluje w mojej kuchni już długo, ale obok mleka zawsze tylko przechodziłam, bo odstraszała mnie cena i skład. Teraz mamy swoje, domowe w wersji 2 zł za litr!

Przepis na 1 litr:
Wersja z wiórków:
  • 1 szklanka wiórek 
  • niecałe 4 szklanki wrzątku
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu, kilka kropel ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski wanilii
Wersja ze świeżego kokosa:
  • 1 sztuka kokosa (około 200 g miąższu)
  • niecałe 4 szklanki wrzątku
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu, kilka kropel ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski wanilii
Miąższ kokosa pokroić na bardzo małe kawałki i drobniej zblendować. Do wiórków lub kokosa wlać 1 szklankę wrzątku i miksować/rozdrabniać/blendować przez kilka minut. Im dłużej tym lepiej (składniki odżywcze przejdą do wody z kokosa). 
Powinna powstać gęsta masa. Dodać drugą szklankę wrzątku i ponownie blendować. Następnie wlać resztę wrzątku, zamieszać i pozostawić, aż wiórki/kokos oddadzą cały aromat. Po ostygnięciu przelać masę przez sitko lub gazę i mocno odcisnąć. Ostudzone mleko przelać do szklanego słoika lub butelki. Mleko przechowywać przez około 5 dni w lodówce w słoiku lub szklanej butelce. Wstrząsnąć mocno przed użyciem, ponieważ część tłusta oddziela się od wody podobnie jak w mleczku kokosowym z puszki.
Makro (100 ml mleka): około 20 kcal*
B: 0,1
T: 1
W: 2,7*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości odżywcze pochodzą z średnich wartości odżywczych mleka (nie mleczka z puszki) ze sklepu z kartonu. Wartości odżywczych domowego mleka nie można zmierzyć bez skorzystania ze specjalistycznych sprzętów do pomiaru wartości kalorycznej (kalorymetrów).

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. A da jakoś radę mikserem, kiedy blendera brak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być problem. Wiórki należy maksymalnie rozdrobnić, żeby oddały smak i wartości. Można się pobawić w mielenie w młynku, a potem potraktowanie mikserem, ale czy się uda to nie gwarantuję niestety.

      Usuń
    2. Przed chwila lekko zagotowalam i studze :-) Juz sie efektöw nie moge doczekac :-D

      Usuń
    3. Wyszlo mi 500 ml mleka ( z podanych skladniköw) .Mleko pychota ,a z resty robi sie maka :-) Przy okazji zrobilam tez Rafaello ,wszystko obledne -dziekuje za Twoje przepisy .-*

      P.S. - Tez lubie metal ,zwlaszcza Black i Gothick :-D

      Usuń
    4. Super! No tak mniej wiecej 0,5l wychodzi :) Widzę, że mam tu takiego fana kokosa i metalu jak ja hihih. Pozdrawiam gorąco i smacznego :)

      Usuń
  2. Dzień dobry:) jak zrobić z pozostałych wiórków mąkę? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba wysuszyć w piekarniku i zmielić na pył, ale nie będzie to idealna mąka do wypieków. Raczej do kruchego ciasta lub chleba niż biszkoptu:)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva