sobota, 2 maja 2020

Schab gotowany w kurkumie - domowa wędlina z garnka

Domowa wędlinka w wersji delikatnej, prostej, lekko dotkniętej obróbką termiczną. Łuhuuu pychotka!


środa, 29 kwietnia 2020

czwartek, 2 kwietnia 2020

Truskawkowe ciasto z galaretką na zielonym biszkopcie

Wczoraj niektórych z Was lekko nabrałam w Prima Aprillis 1 kwietnia. Co powiecie na truskawkowy przepis na przeprosiny?:) Szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że ktokolwiek uwierzy, ale ... śmiechu nigdy za mało prawda?:)

sobota, 14 marca 2020

Waniliowe mini serniczki z musem kokosowym i truskawkową pianką (na zimno, bez nabiału)

Wszyscy żyją tylko jednym tematem, a ja.. postanowiłam w kolorowy sposób odgonić złe myśli:) Wielkanocne serniczki czas start? Narodziła się we mnie miłość do mini serniczków w słoiczku. Mam nadzieję, że i Wam się spodobają! Oczywiście można zrobić wersję nabiałową. Co kto lubi, 100% natury bez słodzików! :)

poniedziałek, 2 marca 2020

Potrójnie kokosowe czekoladki

Takie pyszności już od poniedziałku? Czemu nie! Fatbomby w lodówce zawsze mile widziane. Szczególnie, że większość wytrzymuje przez nawet dwa tygodnie (przynajmniej w teorii, bo moje magicznie znikają w 3 dni). Dzisiejsze w wersji potrójnie kokosowej z pysznym musem kokosowym! Tak proste, że musicie spróbować:)

piątek, 28 lutego 2020

Obróbka żywności a ważenie produktów: przed czy po obróbce? Czy podawanie wagi na 100 g w przepisach to oszustwo?

Ostatnio publikowałam Wam głównie artykuły stricte naukowe. Ciężkie tematy, ale mam nadzieję, że Was zainteresowały. Dziś taki skromny artykuł związany z blogerami kulinarnymi. Dowiecie się, dlaczego rozpisywanie makroskładników na 100 g w przepisach z obróbką to po prostu oszustwo, dlaczego ja zawsze rozpisuję posiłki na porcje, kiedy ważyć produkty gotując samemu w trakcie trzymania idealnych proporcji makroskładników oraz jakie zmiany zachodzą w trakcie obróbki termicznej:) Zapraszam do lektury :)

niedziela, 9 lutego 2020

Dieta ketogenna a dieta bezglutenowa i celiakia. Co mają wspólnego?

Dziś artykuł na specjalną prośbę dla czytelników grupy: "Przepisy bez glutenu" z podziękowaniami za wyróżnienie mojej osoby jako naukowca prowadzącego ketoblog. Muszę przyznać, że bardzo mi miło, gdy coraz częściej dostaję wiadomości o takich wzmiankach. Za wszystkie jeszcze raz dziękuję! :) Postanowiłam podzielić się z Wami kolejnym artykułem na temat związku diety ketogennej z dietą osób, które z różnych powodów eliminują gluten z diety :) Znajdziecie w nim wiele różnych zagadnień: od celiakii, przez nadwrażliwość i alergię na gluten oraz oczywiście związku diety ketogennej z dietą eliminacyjną-bezglutenową.

piątek, 7 lutego 2020

Zupa chińska z kapustą pekińską, makaronem i kiełkami fasoli mung

Polubiłam orientalne smaki! Czas na kolejną odsłonę kuchni azjatyckiej. Tym razem w postaci lekkiej zupy chińskiej na wywarze z kości z dodatkiem makaronu konjac i innych pyszności :) Mniam! Cudownie rozgrzewa, tylko 30 kcal na porcję, a przepis niesamowicie prosty :)

niedziela, 2 lutego 2020

Pieczone udka z kaczki z makaronem, kiełkami fasoli mung i pesto pietruszkowym

Dzień dobry w niedzielę! Dziś nowa odsłona kaczuszki leci na bloga :) Z zielonym pesto z wcześniejszego przepisu, który tak radziłam Wam zamrozić :) Teraz można wyciągnąć i zajadać wraz z udkiem kaczki, kiełkami i makaronem. Pychota :)

środa, 29 stycznia 2020

Torcik "Orzechowe love laskowe" (wegański, bez pieczenia)

Moje ćwierćwiecze istnienia na tym świecie trzeba świętować torcikiem, obowiązkowo! :) I choć uwielbiam kokosowo-czekoladowe smaki to dziś na blogu z okazji moich urodzin proponuję Wam prawdziwe "Orzechowe Love" o smaku Monte! Torcik można zrobić nawet w wersji wegańskiej:) Nie ma jajek, pieczenia ani miksera, a jednak wyszło PRZEPYSZNIE :) Moje urodziny to ciekawa historia, bo urodziłam się 29 w nocy o 11, ale w dokumentach mam 30. Hmm to oznacza dwa dni świętowania? :) 

Print