Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

środa, 29 stycznia 2020

Torcik "Orzechowe love laskowe" (wegański, bez pieczenia)

Moje ćwierćwiecze istnienia na tym świecie trzeba świętować torcikiem, obowiązkowo! :) I choć uwielbiam kokosowo-czekoladowe smaki to dziś na blogu z okazji moich urodzin proponuję Wam prawdziwe "Orzechowe Love" o smaku Monte! Torcik można zrobić nawet w wersji wegańskiej:) Nie ma jajek, pieczenia ani miksera, a jednak wyszło PRZEPYSZNIE :) Moje urodziny to ciekawa historia, bo urodziłam się 29 w nocy o 11, ale w dokumentach mam 30. Hmm to oznacza dwa dni świętowania? :) 
Przepis na foremkę o średnicy 18cm (8 kawałków):
Spód:
  • 50 g zwykłego masła (lub oleju kokosowego)
  • 30 g zmielonych na mąkę orzechów laskowych (lub zmielonych migdałów albo odżywki białkowej o smaku orzechowym)
  • 50 g mleczka kokosowego
  • 10 g kakao
  • opcjonalnie: można dodać także 2 łyżki wiórków lub posiekanych orzechów
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (torcik wychodzi naturalnie słodki, proponuję nie dodawać)
Masło lub olej roztopić z mleczkiem. Zdjąć z ognia, dodać resztę składników i wymieszać. Ostudzić. Wylać na spód foremki (najlepiej wyłożyć ją folią spożywczą jeśli nie jest szczelna). Wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować warstwę orzechową.
Warstwa orzechowa:
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 50 g masła z orzechów laskowych (użyłam tego [klik])
  • 4-5 g żelatyny (mniej jeśli mleczko jest bardzo twarde i ma mało wody, agar w wersji wegańskiej)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (torcik wychodzi naturalnie słodki, proponuję nie dodawać)
Mleczko podgrzać razem z żelatyną (do rozpuszczenia, nie zagotować!). Zdjąć z ognia, dodać resztę składników i wymieszać. Ostudzić. Wylać na zastygnięty spód. Wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować warstwę białą.
Warstwa jasna:
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 4-5 g żelatyny (mniej jeśli mleczko jest bardzo twarde i ma mało wody, agar w wersji wegańskiej)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilkanaście kropel olejku waniliowego
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (torcik wychodzi naturalnie słodki, proponuję nie dodawać)
Mleczko podgrzać razem z żelatyną (do rozpuszczenia, nie zagotować!). Zdjąć z ognia, dodać resztę składników i wymieszać. Ostudzić. Wylać na zastygniętą wersję orzechową. Wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować warstwę czekoladową.
Warstwa czekoladowa:
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 50 g czekolady gorzkiej minimum 85%
  • 5 g kakao
  • 3-5 g żelatyny (mniej jeśli mleczko jest bardzo twarde i ma mało wody, agar w wersji wegańskiej)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (torcik wychodzi naturalnie słodki, proponuję nie dodawać)
Mleczko podgrzać razem z żelatyną (do rozpuszczenia, nie zagotować!). Dodać czekoladę i jeszcze chwilę podgrzewać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać resztę składników i wymieszać. Ostudzić. Wylać na zastygniętą warstwę białą. Wstawić do lodówki na około godzinę lub dwie, a najlepiej na całą noc.
Do dekoracji: 
  • 2 łyżki masła laskowego i orzechy włoskie
Wylać kleksami masło laskowe w dowolny sposób na czekoladową warstwę i udekorować orzechami.
WSKAZÓWKI:
W przypadku agar agaru należy przygotowywać masę bezpośrednio po zastygnięciu poprzedniej, ponieważ agar stygnie w temperaturze pokojowej. W przypadku żelatyny można przygotować masy wcześniej i wylewać jedna po drugiej z odstępem na schłodzenie.
Absolutny HIT!
Makro (1 porcja torciku z orzechami laskowymi, zwykłym masłem, masłem laskowym do masy orzechowej, bez innych dodatków oraz bez dekoracji): około 315 kcal
B: 5
T: 30,1
W: 3,5*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

6 komentarzy:

  1. 100 lat Sabinka...dożo zdrowia i wszystkiego naj.. naj.. Twoja wierna podglądaczka.. <3

    OdpowiedzUsuń
  2. 30 stycznia tak samo jak ja♥️ super przepisy, w końcu coś dla mnie, hihi

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mogę żelatynę zastąpić gumą ksantanową? Jeśli tak to ile jej dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie podpowiem, bo nie używałam nigdy gumy i nie wiem jak się "zachowuje". Żelatynę można zastąpić np agarem bez problemu.

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print