Polecany post

Czekoladowy blok z bakaliami

czwartek, 17 sierpnia 2017

Czekoladowy sernik na kruchym spodzie

Od dawna chodziło za mną takie ciasto. Wilgotny, kremowy i mocno czekoladowy sernik na zimno z kruchym spodem. Po prostu pyszny! 



Przepis na tortownicę o średnicy 25cm:

Spód:
Masa:
  • 2 puszki mleczka kokosowego po 400g (całe, razem z wodą)
  • 15-30g gorzkiego kakao (im więcej tym mocniejszy smak czekolady)
  • 100g czekolady 85% lub więcej (można pominąć i zastąpić większą ilością kakao+słodzidło np stewia/erytrol/ksylitol)
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny/agaru rozpuszczone w odrobinie ciepłej wody
  • opcjonalnie (wiórki kokosowe, orzechy laskowe lub migdały drobno siekane do dekoracji)
Wymieszać wszystkie składniki na kruche ciasto i szybko zagnieść. Wylepić tortownicę i jej boki ciastem. Piec około 25min w 180 stopniach. Ostudzić.

Rozpuścić czekoladę, wymieszać z kakao i żelatyną/agarem rozpuszczoną w wodzie. Dodać do odrobiny mleczka kokosowego i dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z resztą mleczka. Następnie schłodzić, a potem wylać masę na spód i wstawić do lodówki. 



Jest bardzo kremowy, trzyma strukturę i nie rozpada się ani nie rozlewa :)
Makro (na 1 spory kawałek z 8, bez orzechów do dekoracji): BTW: 5,2:44:6,6


Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. dwie puszki czyli ile ml???sa puszko po 200g, 250g,330g i 400g -wiec ile to u Ciebie dwie
    puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widziałam nigdy puszek innych niż 400g...Ale dobrze wiedzieć! Zaraz poprawię.

      Usuń

Print