TRYB JASNY/CIEMNY

Frytki z dyni

Dziś prawdziwa gratka dla fanów dyni. Pyszne fryteczki :) Idealne do sałatek, mięs, ryb czy po prostu same w sobie :)

Przepis na 1 porcję:

  • 200 g dyni pokrojonej w paseczki
  • 10g roztopionego oleju kokosowego, smalcu lub masła klarowanego
  • chili, papryka, sól, pieprz, rozmaryn i inne ulubione przyprawy
Dynię kroimy na paseczki. Do oleju/smalcu wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy. 
Przygotowaną mieszanką dokładnie oblewamy paseczki z dyni z każdej strony.
Frytki układamy na papierze do pieczenia lub silikonowej macie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25-50 minut, aż zmiękną (czas różny w zależności od odmiany dyni, hokkaido wystarczy 25-30 minut, pozostałe dłużej).

Frytki z dyni świetnie smakują podane same lub z mięsem i surówką czy warzywami :) Będą dobre zarówno na ciepło jak i zimno. Mają słodko-ostry smak i idealnie komponują się z delikatną sałatką.  
Makro (porcja frytek z olejem): 156 kcal
B: 2,6
T: 10,6
W: 9,8
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Frytki z dyni są super! Polecam zrobić je z dyni hokkaido - nawet nie trzeba obierać ze skórki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadza się ; ) Dokładnie takie są na fotce powyżej.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva