Polecany post

Cytrynowe oponki z lukrem

piątek, 25 sierpnia 2017

Korzenne ciasto dyniowe

Wilgotne, korzenne, dyniowe z cytrynowo-kokosową polewą, przełożone dżemem z dzikich jeżyn z przepisu tutaj. O czym mówię? O piernikowym cieście z dynii! Gorąco polecam, bo jest przepyszne :)

Przepis (na małe ciasto lub 6 muffinek):
  • 2 jaja
  • 100 g puree z dyni (przepis tutaj [klik])
  • 50g rozpuszczonego oleju kokosowego lub innego
  • 20g mąki kokosowej
  • 50g wiórek kokosowych
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia/sody
  • łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej mieszanki)
  • dodatkowo: wanilia, skórka z cytryny
  • opcjonalnie erytrol/stewia/ksylitol ok. 2-3 łyżki (w zależności od odmiany dyni, hokkaido jest bardzo słodka i nie wymaga zbyt wiele słodyczy)
Przygotować puree zgodnie z przepisem tutaj [klik]. Do purre dodać resztę składników i wszystko razem dokładnie wymieszać. Wlać gęstą masę do wysmarowanej tłuszczem foremki na babkę lub małej keksówki. Piec około 30-35min w 180 stopniach.
Ciasto najlepiej smakuje przekrojone w pół i przełożone dżemem z przepisu tutaj oraz polane polewą i posypane skórką z cytryny (tak jak na zdjęciu). 😃
Polewa:
  • 2łyżki mleczka kokosowego
  • 2łyżki puree z dynii
  • łyżka soku z cytryny
Wszystko razem wymieszać i oblać ciasto.

Makro (1/4 ciasta bez dżemu i polewy): BTW: 4,5: 23,7: 6,2 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

9 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie :-), na pewno upiekę. Narazie zachwycam się ciastem z dyni, jest przepyszne. Dziękuję za wszystkie przepisy:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sorki, tak mnie zauroczylo to ciasto z dyni, ze zamiast cukini, napisalam dyni. Chodzi oczywiście o czekoladowe ciasto z cukini :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nic nie szkodzi ;) Oj tak tamto ciacho czekoladowe wymiata. Robię je rzadko, bo nie umiem mu się oprzeć i za dużo zjadam. Na zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej, ciasto totalnie mi nie wyrosło. Czy kolejność dodawania, albo zblendowanie pozostałych składników oprócz dynii ma znaczenie? Dałam dokładnie te same proporcje co Ty, ten sam rodzaj dynii i totalny placek :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może dynia była bardzo wodnista i mało wody wyparowało podczas jej pieczenia. Albo jaja były bardzo malutkie. Może zapomniałaś o proszku? A mogłabyć to też wina mąki kokosowej. Mogła za słabo płyny wciągnąć. Ciasto powinno być dość gęste przed włożeniem do piekarnika. Naprawdę ciężko mi stwierdzić, co poszło nie tak, bo chociaż te ciasto ogólnie jest z malutkiej porcji i mało rośnie to placek na pewno nie powinien wyjść. Z mąką kokosową jest ten problem, że każda jest inna i trzeba wyczuć każdą firmę, bo każda inaczej się zachowuje. Kilka dni temu inna osoba pisała mi, że wyszło pyszne i nie wiem czemu akurat Tobie nie wyrosło :(

      Usuń
    2. Jeżeli się nie zniechęciłaś to następnym razem spróbuj dodać nieco mniej oleju, dłużej wysuszyć dynię i łyżeczka mąki więcej. Ciasto powinno być gęste.

      Usuń
  5. Coś Ty, za fajne masz przepisy żebym się zraziła :) generalnie może kwestia mąki! Bo robiłam z innej niż zawsze i miała trochę inne proporcje BTW i nawet wyglądała inaczej. Została mi jeszcze 2 porcja dyni wiec może spróbuje dzisiaj jeszcze raz. Ewentualnie olej koko na masło klarowane zamienić? I ciasto właśnie było gęste bo zwróciłam uwagę, wiec byłam pewna ze wszystko zrobiłam dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam!!! I co tu dużo mówić, po prostu "niebo w gębie":-) Jedynie polewa mi niw wyszła, ale to drobiazg...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo to super! Cieszę się bardzo, że drugie podejście wyszło :) Czyli to pewnie ta mąka. Ja teraz też kupiłam inną i już widzę, że jest gorsza od poprzedniej, ale jakoś ją zużyje. A polewa to tam pikuś. Nawet jak będzie za gęsta lub za rzadka to i tak jest smaczna i do zjedzenia łyżeczką :)

      Usuń

Print