Warstwowa zapiekanka z mięsem
Dziś na talerzu ląduje pyszna zapiekanka warstwowa! Nie rozpada się, trzyma strukturę, a przy tym ładnie wygląda i jest baaardzo smakowita. To kto się skusi? :)
Przepis na 6 porcji (tortownica o średnicy 25cm):
- 0,5kg mięsa mielonego (w moim przypadku wołowe)
- 100g pieczarek
- 300g kalafiora
- 100g papryki
- 200g cukinii
- 3 jaja
- 125g startego sera żółtego
- sól, pieprz, chili, zioła itp
Z cukinii robimy obieraczką do warzyw cieniutkie plasterki lub kroimy na okrągłe krążki nożem. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę i kalafior w kostkę. Mięso mielone doprawiamy i dokładnie wyrabiamy. Do pokrojonego kalafiora dodajemy jaja, również doprawiamy i dokładnie mieszamy. Następnie układamy warstwy jak na zdjęciach. Na spód foremki i jej boki wykładamy cukinię.
Na cukinię wykładamy mięso.
Na mięso ponownie wykładamy paseczki lub krążki z cukinii.
Na cukinię wykładamy pieczarki i paprykę.
Całość zalewamy mieszanką z kalafiora i jaj.
Na koniec posypujemy startym serem.
Pieczemy całość w 200 stopniach przez 40min, a kolejne 20min w 180 stopniach.
Makro (1/3 zapiekanki czyli 2 duże kawałki ze zdjęcia wyżej):
B: 50
T: 41,5
W:8,8*
*Makro z wliczonym mięsem wołowym. Lepsze uzyskacie używając mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej, co będzie szczególnie ważne na adaptacji.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYwyHwCpUuC299a1kZM5iSfnLzBMwSz_y3wra4IP12fSeMldU21Sc5eJfeO9Z4iVtZVQhcRl9Bq5vTISaL8LtKHrl73FBveIAWYS38BivWFIZLsGWR796xtza8-qBcpgR3GjkqqzCc2vA/s640/IMG_20170820_130929_605.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWgdmS4TmhXQA7vArmlojE4fsO-Yo80FS18xHEtVt7M590PM-FKbV0m93Srl8y68Hd_MHGiXd91sz0eNjDlDSyMhgcfWDUZRZZAWAXOzRWyEqfUey_Wly0L6S7_TL39puKOw6IFMqrt6Y/s640/IMG_20170820_131125_059.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwWbIPLdo7KgeaJvWjV8GIpwJXqJ27qzTp_CTYyrkOaj1Rm5JnwXCsyZt0AaXD4bjtX_hOuvMwyI2-3K3SH8ng6dI_O04AC4wn5wFyjvUHexCp9tdbCa1PHBZgLWPv9HKRAa8zixxFJSo/s640/IMG_20170820_131105_643.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvd4WE5-kxW_1iYIHABT23VO633ygHpJu3w4q6sU2bZr3cWsKIRQ2aeCS8Ur7QeH8XL-4UpmUsy2N3QY1FqTgqPD2mKuSFU1Rt9UJUl1_qeqIny8Sygad5Qcgil6heKjqYfyDj5qyfkok/s640/IMG_20170820_131048_874.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhipevQIWElrzkSZpJhZRFT2xoKUGJ4OGwr8ptmRuVu1ZyTZvLfYXsmfoUcqd6Qyt8RAQNX8-e6XGhDunE2C0rYr-2850cp9V4ufnhBV5yp6-QmePNjkK9jFk-zWaf2Lsj05Kjk6-BvxPs/s640/IMG_20170820_131032_030.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMXLwzZk1aQU26d5g5MaaPQzWCb6OSawcHJUZejebsimxdh9qJbOaYUnpEzp6KaO9lq3X8d29obqs58Y-z2vb_v3cbLQBYqR4MUMFwPCjaaDO1OGiseovRJl4xWwHHWPf6dLOifn6Grc8/s640/IMG_20170820_131015_017.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgi5c2CtnXVvNy4TGHZRr0uoWJwxZb_iLoEKVrWQHRNCcQ2euDejhoNa2sVzdFBKVwXLP2UgyXvI8_Mws5DMIqjPBv7BXT6PHRp4L9bm-GIpj-w4ZEz7_tPzHY1QYnVtQsy3oYjiitASh0/s640/IMG_20170820_130954_841.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3skMWBNFUfVkPBnChX8BMyHKDEW0ys1fzQ0vACC2nXGy8iRsrZq7j2AfJbY6X5Fo_kvg9NgE1HGvXyNDNTL40WhwXHobOUVp_gETLjr_DLzbf35lAp-yIXiC8gq4H2D0LR1ybTn18Atg/s640/IMG_20170820_130905_422.jpg)
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
to mi się podoba
OdpowiedzUsuńCo mozemy uzyc zamiast cukinii? Maz strasznie nie lubi...
OdpowiedzUsuńBakłażan? :) Lub hmm.. liści kapusty białej nawet. Pozdrawiam i życzę smacznego:)
Usuńto surowy kalafior czy sparzony?? Zapiekankę pieczemy bez przykrycia ? :)
OdpowiedzUsuńJeśli nie jest zaznaczone, żeby gotować to zawsze surowy:) On się upiecze także surowość straci.
UsuńPozdrawiam;)
dziękuję za odpowiedź,właśnie robię :D
UsuńI tak, bez przykrycia. To też staram się zawsze podawać, ale rzadko tak piekę;)
OdpowiedzUsuńW takim razie smacznego;)
OdpowiedzUsuń