Polecany post

Cytrynowe oponki z lukrem

niedziela, 20 sierpnia 2017

Warstwowa zapiekanka z mięsem

Dziś na talerzu ląduje pyszna zapiekanka warstwowa! Nie rozpada się, trzyma strukturę, a przy tym ładnie wygląda i jest baaardzo smakowita. To kto się skusi? :)
Przepis na 6 porcji (tortownica o średnicy 25cm):
  • 0,5kg mięsa mielonego (w moim przypadku wołowe)
  • 100g pieczarek
  • 300g kalafiora
  • 100g papryki 
  • 200g cukinii
  • 3 jaja
  • 125g startego sera żółtego
  • sól, pieprz, chili, zioła itp
Z cukinii robimy  obieraczką do warzyw cieniutkie plasterki lub kroimy na okrągłe krążki nożem. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę i kalafior w kostkę. Mięso mielone doprawiamy i dokładnie wyrabiamy. Do pokrojonego kalafiora dodajemy jaja, również doprawiamy i dokładnie mieszamy. Następnie układamy warstwy jak na zdjęciach. Na spód foremki i jej boki wykładamy cukinię.
Na cukinię wykładamy mięso.
Na mięso ponownie wykładamy paseczki lub krążki z cukinii.
Na cukinię wykładamy pieczarki i paprykę.
Całość zalewamy mieszanką z kalafiora i jaj.
Na koniec posypujemy startym serem.
Pieczemy całość w 200 stopniach przez 40min, a kolejne 20min w 180 stopniach. 
Makro (1/3 zapiekanki czyli 2 duże kawałki ze zdjęcia wyżej): 
B: 50
T: 41,5
W:8,8*

*Makro z wliczonym mięsem wołowym. Lepsze uzyskacie używając mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej, co będzie szczególnie ważne na adaptacji.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

8 komentarzy:

  1. to mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  2. Co mozemy uzyc zamiast cukinii? Maz strasznie nie lubi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bakłażan? :) Lub hmm.. liści kapusty białej nawet. Pozdrawiam i życzę smacznego:)

      Usuń
  3. to surowy kalafior czy sparzony?? Zapiekankę pieczemy bez przykrycia ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie jest zaznaczone, żeby gotować to zawsze surowy:) On się upiecze także surowość straci.

      Pozdrawiam;)

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź,właśnie robię :D

      Usuń
  4. I tak, bez przykrycia. To też staram się zawsze podawać, ale rzadko tak piekę;)

    OdpowiedzUsuń

Print