Polecany post

Czekoladowy blok z bakaliami

sobota, 18 listopada 2017

Chałwowy tort z lemon curd

Na moim blogu znajdziecie już dwa torty, które zrobiłam dość dawno w zadziwiający sposób, bo....bez użycia piekarnika, a z użyciem patelni :) Są w przepisach tutaj [klik] oraz tutaj [klik].  Dziś pora na prawdziwy i nieoszukany tort z pieczonym biszkoptem, który pojawił się niedawno na blogu. 


Biszkopt kokosowy, masa chałwowa, a na górę bardzo cytrynooowy "lemon curd"- brzmi nieźle? :) Zapewniam, że jest bardzo prosty i wystarczą jedynie dwie miseczki i mały rondelek, a nawet najbardziej pechowy kucharz poradzi sobie z jego przygotowaniem. 
Przepis na biszkopt:

Masa chałwowa:
  • 200g mleczka kokosowego
  • 100g ziaren sezamu zmielonych w młynku/blenderze na krem chałwowy (lub pasta tahini)
  • opcjonalnie: 50g oleju kokosowego (jeśli mleczko jest bardzo rzadkie)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Opcja 1:
Jeśli mleczko jest rzadkie: podgrzać razem z olejem, ostudzić i wymieszać z kremem chałwowym. Wstawić do lodówki na godzinę, aż stężeje, a następnie wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu i przykryć drugim.

Opcja 2:
Jeśli mleczko jest zestalone wystarczy je ubić razem z kremem chałwowym pomijając dodatek oleju. Można od razu wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu i przykryć drugim blatem.

Lemon curd:
  • 2 cytryny
  • 50g oleju kokosowego (można też użyć masła)
  • 2 żółtka
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Cytryny sparzyć wrzątkiem, a następnie zetrzeć całą skórkę i wycisnąć sok (ok 100g soku). Przelać do rondelka razem z olejem i żółtkami. Dokładnie wymieszać całość trzepaczką i postawić na gazie. Ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować jeszcze około 2-3minuty aż całość zgęstnieje (prawie jak budyń), co jakiś czas mieszając. Na koniec zdjąć z gazu i dodać słodzidło (najprościej spróbować masy i dodać dowolną ilość). Można nie dodawać nic, a smak będzie naprawdę kwaśny-cytrynowy. Ostudzić, wstawić do lodówki na około 1h. Po tym czasie wylać na tort i dokładnie rozsmarować. Schłodzić kilka godzin lub calłą noc. Po tym czasie kroi się naprawdę łatwo i jest bardzo stabilny.

*Mała rada: tort jest jeszcze lepszy po nasączeniu biszkoptów alkoholem wymieszanym z mlekiem kokosowym/orzechowym. 

Makro (1 z 8 sporych kawałków z dodatkiej oleju do masy chałwowej):
B: 10,1
T: 44,2*
W: 3,2

*Ilość tłuszczu zmaleje jeśli mleczko kokosowe sie zestali i nie dodany zostanie olej.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print