TRYB JASNY/CIEMNY

Tarta z majonezem i jajami


Kto lubi jaja tak jak ja ręka w górę! Dziś kolejna wersja tarty jajecznej. Poprzednią znajdziecie w poście tutaj [klik]. Poniższa jest zupełnie inna. Wysmarowana majonezem i wyłożona ugotowanymi jajami z plasterkami awokado. To co? Kto spróbuje?:)
Przepis na tartę o średnicy 25cm:


Spód:
  • 30 g łusek babki jajowatej
  • 30 g rozpuszczonego lub miękkiego smalcu/masła/ oleju kokosowego
  • 2 jaja
  • 10 g mąki kokosowej
  • dwie łyżki wody
  • sól, pieprz, zioła
Wszystko razem dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę, a następnie wygnieść foremkę (i boki) ciastem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec 25min. Ostudzić 



Dodatki:
  • 100 g majonezu (domowy z przepisu np tutaj [klik] lub gotowy bez cukru i zbędnych dodatków)
  • 5 ugotowanych jaj (w tym wyjątkowym przypadku lepsze będą ugotowane na twardo)
  • 50 g awokado
  • sól, pieprz
Wysmarować spód majonezem, ułozyć jaja przekrojone na pół i plasterki awokado. Przechowywać w lodówce.


Makro (1 z 8 kawałków):
B: 7,5
T: 18,1
W: 1,5

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva