sobota, 25 listopada 2017

Smażona ryba w panierce

Ryby... źródło ważnych dla organizmu kwasów DHA. Mam nadzieję, że sięgacie po nie równie często, co ja. Sposobów przygotowania ryb jest wiele: od zalew, panierek, smażenia, pieczenia po surowe sushi :) Dziś na blogu wersja najprostsza uwielbiana przez każdego. Ryba smażona na patelni obtoczona w mące.
Przepis na 3 kawałki ryby:
  • 200g ulubionej ryby (na zdjęciu szczupak)
  • 10g mąki kokosowej
  • 30g oleju kokosowego/smalcu/masła 
  • sól, pieprz
Surową rybę kroimy na dzwonki lub inne kawałki. Dokładnie myjemy, doprawiamy i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do momentu aż mięso zrobi się białe, a widelec łatwo wbije się w kawałek ryby (około 3 minut na stronę w zależności od wielkości kawałka).

Makro (200g szczupaka w panierce):
B: 38,5
T: 33,5
W: 1,5

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print