Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

poniedziałek, 20 listopada 2017

Chrupanka z 2 składników

Dekoracja, ozdoba? Sama nie wiem co chciałam uzyskać, ale poniższy przepis powstał na potrzeby ozdoby tortowej. Jednakże... okazało się, że jest całkiem fajnym sposobem na przekąskę sam w sobie. Chrupiąca chrupanka z dwóch składników? Czyli dobry sposób na szybkie i proste ładowanie zdrowymi tłuszczami w diecie :) 

Przepis na bloczek chrupanki o dowolnych wymiarach:
  • 50g awokado
  • 50g oleju kokosowego
  • +dodatki: orzechy, wiórki, chia, mak, owoce, kakao, odżywka, masło orzechowe i inne
  • opcjonalnie: sok z cytryny (2 łyżeczki)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (w wersji na słodko)
  • opcjonalnie: cynamon, wanilia, przyprawa korzenna i inne 
Rozpuszczamy olej i blenderujemy razem z awokado. Próbujemy masy i dodajemy ulubione przyprawy/słodzidło. Wsypujemy dodatki lub wylewamy od razu na folię spożywczą czy do foremki silikonowej/pudełka śniadaniowego. Im większa powierzchnia tym cieńsza warstwa chrupanki. Na wierzch rozsypujemy dodatki i schładzamy najlepiej przez noc lub kilka godzin w lodówce lub mrozimy w zamrażalce około 15min. Można przechowywać około 5 dni w lodówce.


Po schłodzeniu łamiemy i zjadamy. Można wykorzystać do ozdoby ciasta, ciasteczek czy nawet kanapek lub tarty. Smakuje w wersji wytrawnej i słodkiej.

Na zdjęciu dodatki to: orzechy włoskie, nasiona chia i łyżka soku z cytryny. Na adaptacji ograniczamy się do minimum :) 


Makro (baza bez dodatków):
B: 1
T: 57,2
W: 4,3

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

12 komentarzy:

  1. Niesamowite😊.Tak niewiele trzeba I prosze super przekaska gotowa.Jutro zrobie😀.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem w szoku, że tak fajnie wyszło. A chciałam po prostu zrobić coś na wzór łamanej czekolady jak ozdoby :)

      Usuń
  2. A ja właśnie szukałam czegoś na słodko z awokado ;-) dziękuję Sabinko :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Podczas jedzenia prosto z lodówki nie, ale jak wszystko co zawiera olej kokosowy - po jakimś czasie tak. Olej kokosowy w temperaturze pokojowej nie ma stałej konsystencji niestety.

      Usuń
  4. Myślisz że z masłem lub masłem kakaowym by wyszło? Wydaje mi się, że te tłuszcze nieco lepiej trzymają "formę" niż olej koko, który po minucie poza lodówką już mi pływa w paluchach :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło próbowałam i nie jest tak fajne w konsystencji i nie ścina tak mocno. Wychodzi raczej twardy krem?;) Ale tak sobie myślę, że prawdziwe masło kakaowe to taki rarytas, że na pewno da radę tylko chyba będzie potrzebne temperowanie;) Możesz dodać też odrobinkę żelatyny lub agaru. Zawsze to bodziec do zestalenia masy. Wersja na oleju najtańsza i najprostsza, ale można kombinować ;)

      Usuń
    2. Ten deser to raczej coś w stylu: mroze, wyciągam i chrupie na przekąskę od razu. Wersja stabilniejsza (ale dalej chrupiąca) będzie trudniejsza do uzyskania, ale nie mówię, że to niemożliwe ;)

      Usuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print