Polecany post

Cytrynowe oponki z lukrem

poniedziałek, 20 listopada 2017

Chrupanka z 2 składników

Dekoracja, ozdoba? Sama nie wiem co chciałam uzyskać, ale poniższy przepis powstał na potrzeby ozdoby tortowej. Jednakże... okazało się, że jest całkiem fajnym sposobem na przekąskę sam w sobie. Chrupiąca chrupanka z dwóch składników? Czyli dobry sposób na szybkie i proste ładowanie zdrowymi tłuszczami w diecie :) 

Przepis na bloczek chrupanki o dowolnych wymiarach:
  • 50g awokado
  • 50g oleju kokosowego
  • +dodatki: orzechy, wiórki, chia, mak, owoce, kakao, odżywka, masło orzechowe i inne
  • opcjonalnie: sok z cytryny (2 łyżeczki)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (w wersji na słodko)
  • opcjonalnie: cynamon, wanilia, przyprawa korzenna i inne 
Rozpuszczamy olej i blenderujemy razem z awokado. Próbujemy masy i dodajemy ulubione przyprawy/słodzidło. Wsypujemy dodatki lub wylewamy od razu na folię spożywczą czy do foremki silikonowej/pudełka śniadaniowego. Im większa powierzchnia tym cieńsza warstwa chrupanki. Na wierzch rozsypujemy dodatki i schładzamy najlepiej przez noc lub kilka godzin w lodówce lub mrozimy w zamrażalce około 15min. Można przechowywać około 5 dni w lodówce.


Po schłodzeniu łamiemy i zjadamy. Można wykorzystać do ozdoby ciasta, ciasteczek czy nawet kanapek lub tarty. Smakuje w wersji wytrawnej i słodkiej.

Na zdjęciu dodatki to: orzechy włoskie, nasiona chia i łyżka soku z cytryny. Na adaptacji ograniczamy się do minimum :) 


Makro (baza bez dodatków):
B: 1
T: 57,2
W: 4,3

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

12 komentarzy:

  1. Niesamowite😊.Tak niewiele trzeba I prosze super przekaska gotowa.Jutro zrobie😀.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem w szoku, że tak fajnie wyszło. A chciałam po prostu zrobić coś na wzór łamanej czekolady jak ozdoby :)

      Usuń
  2. A ja właśnie szukałam czegoś na słodko z awokado ;-) dziękuję Sabinko :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Podczas jedzenia prosto z lodówki nie, ale jak wszystko co zawiera olej kokosowy - po jakimś czasie tak. Olej kokosowy w temperaturze pokojowej nie ma stałej konsystencji niestety.

      Usuń
  4. Myślisz że z masłem lub masłem kakaowym by wyszło? Wydaje mi się, że te tłuszcze nieco lepiej trzymają "formę" niż olej koko, który po minucie poza lodówką już mi pływa w paluchach :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło próbowałam i nie jest tak fajne w konsystencji i nie ścina tak mocno. Wychodzi raczej twardy krem?;) Ale tak sobie myślę, że prawdziwe masło kakaowe to taki rarytas, że na pewno da radę tylko chyba będzie potrzebne temperowanie;) Możesz dodać też odrobinkę żelatyny lub agaru. Zawsze to bodziec do zestalenia masy. Wersja na oleju najtańsza i najprostsza, ale można kombinować ;)

      Usuń
    2. Ten deser to raczej coś w stylu: mroze, wyciągam i chrupie na przekąskę od razu. Wersja stabilniejsza (ale dalej chrupiąca) będzie trudniejsza do uzyskania, ale nie mówię, że to niemożliwe ;)

      Usuń

Print