Polecany post

KetoAdaptacja - tygodniowy jadłospis 2000kcal

Biszkopt z 3 składników

Jeśli szukacie najprostszego na świecie biszkoptu w wersji low carb to trafiliście idealnie! Na moim blogu znajdziecie puszyste racuszki z 3 składników, które osobiście bardzo polecam. Przepis tutaj [klik]. Dlaczego o nich wspominam? Bo przypadkowo odkryłam proporcje idealne nie tylko na racuszki. 1:10:10 czyli 1 jajo, 10g mąki i 10g oleju. I to rozwiązanie idealnie sprawdziło się w roli ciasta do biszkoptu. Spójrzcie poniżej :)
Przepis na 2 blaty (średnica 25cm):

  • 6 jaj
  • 60g mąki kokosowej*
  • 60g rozpuszczonego oleju kokosowego (masło w wersji z nabiałem)
  • dodatkowo: 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia/sody +łyżeczka octu (i bez tego rośnie, więc można pominać)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia*
  • opcjonalnie: wanilia, cynamon lub kakao w wersji kakaowej
*Każda mąka kokosowa chłonie płyny w inny sposób, więc można dodać 40 g, zobaczyć jaka jest konsystencja masy i dodać resztę. Masa powinna być gęsta, ale nie grudkowata. Można też dodać ok 50-100ml mleka kokosowego/migdałowego, jeśli wyjdzie zbyt gęsta.
*Uwaga z ilością, bo biszkopt sam w sobie jest lekko słodki.

Jaja spienić mikserem na puszystą masę (z ewentualnym dodatkiem słodzidła). Wystarczy 5 min miksowania. Można również osobno ubić białka ze słodzidłem, a następnie wmiksować delikatnie żółtka. Dodać przesianą mąkę kokosową, olej i proszek/sodę. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać lub bardzo krótko zmiksować na najniższych obrotach (jeśli masa będzie bardzo gęsta trzeba dodać odrobinę mleka, powinna mieć konsystencję gęstej śmietany jak w przepisie na racuchy) i wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut w 180 stopniach w tortownicy o średnicy 25 cm (najprościej silikonowa, nie wymaga smarowania tłuszczem). Można wyciągnąć od razu po upieczeniu i pokroić nożem na 2 blaty biszkoptowe. 

Jeżeli chcemy upiec więcej blatów możemy zrobić to osobno (wersja preferowana) lub upiec razem i zwiększyć czas pieczenia. Nie ma żadnych reguł typu: jaja w temp. pokojowej czy osobne ubijanie białek i żółtek. Wystarczy 1 miska i mikser :) 

Biszkopt można wykorzystać do wielu przepisów z mojego bloga lub po prostu podać przesmarowany bitą śmietaną i przełożony owocami. 


Makro (2 blaty z przepisy):
B: 48
T: 96,9
W: 10,8


Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

14 komentarzy:

  1. Czy można zamienić jaja na siemię lniane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc jestem przeciwnikiem poddawania obróbce nasion/orzechów/awokado. Nie mam pojęcia jakie proporcje i jak należałoby to zrobić, bo nigdy nie próbowałam. Może lepszy byłby biszkopt bananowy jako zamiennik jajecznego? Trochę węgli więcej, ale dużo zdrowiej :)

      Usuń
  2. Hej, czy ten biszkopt nada się do tiramisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Nasączony kaka będzie przepyszny ;)

      Usuń
    2. Kawą miało być ;)

      Pozdrawiam i udanego wypieku ;)

      Usuń
  3. Czy mogę do ciasta dodać pokrojone owoce i tak zapiec ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, wyjdzie owocowe ciasto :)

      Pozdrawiam i smacznego!

      Usuń
  4. Zrobiłam podwójną porcję, bo mam tylko dużą blachę... masa była grudkowata wiec dodałam mleczko kokosowe - wstawiłam do piekarnika na 25 min... rosło, rosło iiiiiii przestało - opadło w środku :( nie jest jednak twarde i mimo wszystko jest smaczne ale za cienkie zeby przekrocić wzdłóż.. mam do tego przygotowaną masę kokosową z przepisu bounty (bo chciałam nia przełożyć biszkopta) i teraz mysle jak uratować sytuację ? HELP

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że najlepiej będzie wyłożyć masę bounty na nasączony czymś (np alkoholem) biszkopt bez krojenia i polać czekoladą lub polewą z bloga. Będzie pyszne Bounty :) A czemu ciasto opadło to nie mam pojęcia, bo mi się tak nie zdarzyło chociaż już miałam sytuację, że nie wyrosło wcale. Wypieki z mąki kokosowej rosną nieco mniej niż z innych mąk, ale mimo to rosną. Być może mąka była zbyt ciężka i gęsta lub za mało zmielona tym bardziej, że masa była grudkowata to prawdopodobne. Następnym razem można spróbować z innej :) Jeśli chodzi o to z jakich ja piekę to zazwyczaj: Intenson, Agnex czy Cocostyle. Te 3 firmy są całkiem niezłe jeśli chodzi o ciasta i 99% przepisów z bloga to właśnie z tych mąk kokosowych.

      Pozdrawiam i mimo wszystko życzę smacznego ciasta :)

      Usuń
    2. biszkopta/zakalca zjadlam sama a mase zamrozilam - haha :) na dniach spróboje z nowym biszkoptem i wtedy napisze jak wyszlo, ale dziekuje za rady :) pozdrawiam również !

      Usuń
    3. spróbuję *

      Usuń
    4. Mam nadzieję, że się uda piękny i nie opadnie :) Konsystencja gęstej śmietany przed pieczeniem pożądana :)

      Pozdrawiam i trzymam kciuki za kolejną próbę :)

      Usuń
  5. Hej. A czy zamiast mąki kokosowej można dodać mąkę migdałową ? Co trzeba jeszcze zmodyfikować ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie, ale trzeba użyc sporo więcej mąki. Ja nie piekę orzechówm więc niestety nie podam proporcji (pisałam o tym w artykule "dlaczego nie piekę orzechów").

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Print

dieta ketogenna paleo keto lowcarb desery Śniadania i przystawki Dania obiadowe jaja adaptacja low carb dieta ketogeniczna ketoadaptacja mąka kokosowa wiórki kokosowe masło olej kokosowy smalec czekolada kakao mięso mleczko kokosowe orzechy babka jajowata święta bez nabiału deser pieczarki ketoza deser dla 1 osoby kokos cukinia dynia bez laktozy pieczywo cytryna mięso mielone ciasto szpinak artykuły bożenarodzenie kalafior zupa artykuł warzywa ciasteczka koktajle chleb cynamon ser awokado owoce ser żołty brokuły mleko kokosowe bez mąki biszkopt pomidory chia maliny odżywka tarta wpc żółtka masło orzechowe truskawki żelatyna ketodieta krem mak papryka tort twaróg MCT kurczak naleśniki pasta kokosowa placuszki sałatka wanilia wielkanoc bez mięsa boczek ciasta czekoladki fasolka kapusta sok z cytryny zioła bułki lunchbox placki świąteczne przepisy białka fatbombki karkówka mascarpone olej pizza rosół za darmo brownie cebula chlebek ciastka kruche makaron panierka siemie lniane wegańskie śmietanka batony bounty bułeczki do pobrania highfat jajo migdały muffinki nasiona ryba sezam wywar bakalie czekoladowa polewa gofry inulina korzenna przyprawa kotlety na zimno oliwa pasta pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rolada sos słonecznik wegetariańskie wigilia biszkopty dżem jeżyny kalarepa kapusta kiszona kawa kuleczki materiały musztarda ogórek omlet piernik pierś z kurczaka sylwester szczupak szparagi wołowina zapiekanka 2 składniki 3 składniki babka batoniki cytrusy dynia makaronowa kabanosy mielone mleko midałowe mozarella młoda kapusta obiad pasztet roladki seler skwarki sos pomidorowy sól tosty zupa krem babeczki babka wielkanocna bazylia bez pieczenia botwinka budyń bulion chałwa chili dieta donaty ebook harry potter jogurt omlety oponki pierniczki pierogi pietruszka rafaello schab skórka suszone pomidory tartaletki tłusty czwartek świeta agar anyż bez jaj beza brukselka cloudbread jabłka marcepan mazurek mąka konopna oreo paluszki rzodkiewka serduszka drobiowe serniczki skrzydełka spód walentynki z nabiałem zebra śledzie żółtko borówki delicje do wydrukowania mąka migdałowa rzodkiew serca surówka warstwowy deser wieprzowina wypieki wątróbka wędzony kurczak zapiekane 30 minut adaptacja w praktyce adaptacja w teorii ajurweda alkohol cukrzyca czekoladki miętowe dietetycy polecani przez czytelników jajecznica schabowy tłuszcze zamienniki cukru