Lamingtony czyli kokosowe kostki
Pojawiła się prośba o lamingtony :) Proszę bardzo! Biszkopt oblany czekoladą, obtoczony w wiórkach kokosowych. Prawdziwy smak dzieciństwa dla niektórych z nas :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUBxkXVd1FWCY54NnTLo3rofgQafIm84AIwCNpHzMtbPJ7J4sJNuHFFt-F4KPQXjgO0yc9Tro-dzqceQfv7fCMWJp8FBKReu0E-glstLyvcMwEYNpx0QE33AjC9bTci1zsmTj6R7Sc9j8/s640/l1+%25282%2529.jpg)
- 4 jaja
- 40 g mąki kokosowej (lub mniej jeśli bardzo mocno chłonie płyny, można też dolać odrobinę mleka jeśli tak się stanie)
- 40 g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego lub innego
- mała łyżeczka proszku do pieczenia
- ziarenka z laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (można dać łyżkę czy dwie aby dosłodzić)
Piekarnik ustawić na 180 stopni. Przygotować biszkopt jak w przepisie wyżej czyli wymieszać razem wszystkie składniki łyżką lub trzepaczką na gładką, dość rzadką masę. Jeśli jest zbyt lejąca dodać ciut mąki, a jeśli za gęsta dolać mleka lub śmietanki, ale powinno być idealnie bez dodatków.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhO9jfR8LAA0yYACwK5PleT1PTHzX-lUOhPImvZynHTaDl-v0TpYZQ1m2Y_VjhOtyh-gupcFkc3bmmgB022v7SuBnvmTWzEfZ-Z1RuTDNHCy94qBvOwQOsnaXBF0YcAQIVWnboFuYBlePo/s640/2018-06-15_16.32.13.jpg)
Wylać do foremki i piec około 25-30 minut w 180 stopniach.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlY2poji5DEKmxM1axqxuHsDh2Y5kXGSniC21YQ5RzSV_rFiv5CWbKQTShlSPFexlBzGfVgUX9_BXTHhERO-20HwgQFfXYvkul7KpZt77TZ2hkdJyJj5zGywUbiwv41W8Cj1-VWH0uqJ4/s640/2018-06-15_16.31.00.jpg)
Następnie ostudzić i pokroić na kostki jak na zdjęciu.
Czekoladowa polewa:![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQpvGHsxqrefVq4klbVEyFBsfjNhkmyimUmxBRMWHjR3jrlGOA99lBrAoVCAjNYyqc8Fex_iPBNGeAlV_kJEh9xSMxtlHXFotEOE05gbHo2K2sMnKiyr5qSDaLYV5kHmOhcMDfi6D6rn8/s640/2018-06-15_16.33.05.jpg)
- 50 g gorzkiej czekolady 85% + 50 g masła
- lub podwójna porcja czekoladowej polewy z przepisu tutaj [klik]
- dodatkowo: 50 g wiórków kokosowych rozsypanych na talerzyku do obtoczenia
Rozpuścić tabliczkę czekolady razem z masłem lub przygotować podwójną porcję polewy z przepisu wyżej. Oblać czekoladą lub polewą każdą kostkę biszkoptu, a następnie obtoczyć w wiórkach na talerzyku. Można jeść od razu :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZcXZGmxczRV7ZGj36TwqKcDF1JjrRatp7oe_xjmgxsoZmcRo0865EGyK9GA2Y_qfCDir6u5OTzKov1tnuGEU-EovYOsotKVtWOYuUXu6B8gYS-zRt3dj3vVUIudLwF7_aV0BLVFW-gAs/s640/lem3.jpg)
Kosteczki są przepyszne! Bardzo czekoladowo-kokosowe z nutką wanili :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjLTqXHWghP5t7gnUc0lK_FiU6Qq3Obxp2C4I422wJ3OcAstddURN_vNPrx7qo6MTB_TqWIjfnmMjR04SJ1ZYOQuKoQv4eHASAOBv5K-sHL9d7jhFhqIENThkDo61q9U5MKl-CrHT1sWZs/s640/lem2.jpg)
B: 2,3
T: 7,3
W: 0,9*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
😍
OdpowiedzUsuńCiasteczka są wspaniałe. Robiłam już kilka razy, dziękuję za ten przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że tak smakują :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
50 g czekolady to o wiele za mało. Dałam 100 i ledwie wystarczyło.
OdpowiedzUsuńOne wciągnełyby i 150g czekolady :) Moja wersja to tak dość oszczędna w polewie.
UsuńPozdrawiam serdecznie!