Pierogi z żółtym serem i kurczakiem
Były kopytką są i pierożki :) Też kalafiorowe, ale z pysznym farszem z piersi kurczaka z ciągnącym się serem. Mniam ! Zajrzyjcie też na drugi przepis na pierogi z kapustą tutaj [klik].
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpIdu3ZmI5Iz0BDyv1-aoX4jMutmGCcq3h7QJt457v1HnZJZAErwKQwQi8y07g35eIG-AQ6L3PQsYjMcqnG38lIQP2qbvalrGopqMVsgCmx6hgRsEGRGHC8zfOWWEg8zu9vyD3m9YdYoA/s640/pier2.jpg)
- 1 jajo
- 150 g różyczek kalafiora
- 30 g mąki kokosowej
- 5 g łusek babki jajowatej (można pominąć, ale dzięki niej smak mąki kokosowej jest fajnie przełamany)
- pół łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, łyżeczka ulubionych ziół (np majeranku)
Przygotować ciasto jak w przepisie wyżej, a następnie podzielić na 8 części jak na zdjęciu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiW72JuzMhKh4brtZwVEMulqlGidaYcHV4oAGXKpZxsf_wWRFqDsc8TiGCaknNe_fk765_ekAuUe3eQ3nWgfjYgzuBGkkHU9D6Lno8pbs4VnKnCROs-ZanVzVMVsQK07isDZTORax9hnTg/s640/2018-06-06_12.39.55.jpg)
Farsz (na 8 pierogów):
- 100 g piersi z kurczaka
- 30 g sera żółtego
- sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, szczypta chili, zioła
Ser i pierś z kurczaka pokroić w malutką kosteczkę. Przyprawić (farsz jest pyszny na ostro) i wymieszać całość. Z ciasta ulepić kuleczkę i rozgnieść na woreczku foliowym na płasko. Na środek nałożyć łyżeczkę farszu. Oba brzegi woreczka przyłożyć do siebie i zacisnąć pierożek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRXbcyPbCXKEzSeWolAaFgt4pWhyeYme8qnOT7kG9__hyphenhyphenWTQNUu_YAUCkEVR64_VCU5LCe_8rR8G4fHGqiWdF8F2Ix7NI6D_n4DE3p_tcb5lpY3i-Xy-ehwG0Uawcf8_X0BUKlola2de0/s640/2018-06-06_12.40.53.jpg)
W taki sam sposób ulepić resztę pierogów.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHFfBcQgi3tNIiIWJilFLzpuQwwxLyR7JOAfvhCJTyG8KXk56a4XU6PBuwIb1L-KKrpf5BP7zBBPPTu_suw441J_kfj7kkDL1gOgWj-jDf01wta62Pjw4cGh3JVfzKORFzDggjXQo8iYs/s640/2018-06-06_12.34.22.jpg)
Piec 25 minut w 180 stopniach, a następnie podsmażyć na maśle na rumiany kolor.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWylTS4pRdEKLXtOybc5usPQjIKOlKQ5eZOinH8LDefcv_MABMnQXwyriZzhSBtNd1Ab24KKvgsiefnBqbyiWGT0d6hilxjHdUr6mlZxJa6v1KGIcv0TqujHfjMDkrgdIerLIzFcSsXSY/s640/pier1.jpg)
Makro (1 porcja czyli 4 pierogi z farszem bez masła do smażenia): około 218 kcal
B: 22,5
T: 10,5
W: 4,5*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Gdzie kupujesz łuski babki jajowatej? Nie mogę dostać w żadnym sklepie stacjonarnym w okolicy...
OdpowiedzUsuńW aptece, zielarskim lub bio :)
UsuńPozdrawiam i udanych łowów:)
Ja dostałam w rossmanie :)
UsuńA co użyć zamiast kalafiora? :D
OdpowiedzUsuńPierogi są na bazie przepisu kopytek kalafiorowych, więc ciężko o zamiennik głównego składnika. Polecam przejrzeć inne przepisy na pierogi z bloga!
UsuńPozdrawiam serdecznie;)