TRYB JASNY/CIEMNY

Musli z ciasteczkami i cynamonem

Tego jeszcze u mnie nie było :) Pyszne, chrupiące musli z domowych ciasteczek, orzechów i innych bakalii. Idealne do gęstego mleka kokosowego czy mleka migdałowego, a także twarożku, jogurtu czy śmietanki dla tych, którzy lubią nabiał:) 

Przepis na około 10 porcji musli (2 średnie słoiki):
  • kruche ciasteczka z przepisu tutaj [klik]
  • po 20 g: orzechy laskowe, migdały, orzechy włoskie, słonecznik, wiórki kokosowe, chipsy kokosowe, siemie lniane, nasiona konopii, nasiona chia 
  • dodatkowo: suszona skórka z pomarańczy i cytryny
  • dodatkowo: łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki kardamonu, szczypta anyżu
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia 
Upiec kruche ciasteczka z przepisu. Pokruszyć zaraz po upieczeniu i ostudzić. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Wiórki kokosowe i chipsy kokosowe uprażyć na patelni. Wymieszać wszystkie bakalie razem z ciasteczkami i przyprawami. Przechowywać w szafce przez około tydzień (ciasteczka nie stwardnieją). Musli można zrobić bez ciasteczek i przechowywać dłużej lub zamrozić.

Makro (1 porcja z przepisu): około 280 kcal
B: 5
T: 26,5
W: 3,2*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva