TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasto "Pleśniak" z truskawkami i bezą

Mięciusie ciasto z warstwą truskawkową z pyszną, urośniętą bezą i kruchutką kruszonką na wierzchu. Kojarzycie "Pleśniaka"? Dziś właśnie ono na blogu!

Przepis na foremkę o wymiarach 18x18cm:
Spód i kruszonka (z przepisu na kruszonkę z postu tutaj [klik]):
  • 2 żółtka (białka zostaną zużyte)
  • 100 g mąki kokosowej
  • 100 g zimnego smalcu (lub masła albo oleju kokosowego)
  • ziarenka z laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie ciasto. Podzielić ciasto na dwie nierówne części.

Mniejszą z nich wstawić do zamrażalnika, a większą wykleić foremkę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na 10 minut do zarumienienia.
W czasie pieczenia przygotować resztę składników.
Truskawkowa warstwa:
  • 250 g truskawek
  • 25 g wiórków kokosowych (można pominąć) 
Truskawki pokroić na drobne kawałeczki i wymieszać z wiórkami. Jeśli truskawki są bardzo soczyste należy je wcześniej wrzucić do garnka i dusić, aż odparuje cały sok. Wymieszać z wiórkami, a następnie lekko przestudzoną, truskawkową masę nałożyć na podpieczony wcześniej spód. 

Beza:
  • 2 białka
  • 2 łyżki dowolnego słodzidła (lub więcej)
Ubić białka na sztywno ze słodzidłem i szczyptą soli.

Nałożyć na truskawkową masę. Zetrzeć na tarce zamrożone ciasto i posypać po bezie.

Wstawić całe ciasto do piekarnika na 25 minut i piec w 160 stopniach, aż beza urośnie a kruszonka się zarumieni. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto, aż całkiem ostygnie. 
Kroić dopiero po ostygnięciu :) Spód nie jest kruchy, bo mąka kokosowa wciąga sok z truskawek, ale jest pysznie mięciutki i bardzoooo truskawkowy. 

Najlepsze jest po kilku godzinach spędzonych w lodówce, bo ciasto fajnie tężeje;)
Prawdziwy smak dzieciństwa :)
Makro (1 kawałek z 6 z wiórkami w masie truskawkowej): około 271 kcal
B: 5,7
T: 23,3
W: 4,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Pychota :) nie doczekało do zimnego :) dało się pokroić:)
    Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo! Na zdrowie i smacznego :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Delikatne,smaczne ciasto.
    Jestem zaskoczona,ze nie czuc smaku maki kokosowej w ciescie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Udaje mi się go zamaskować w większości przepisów, dlatego mimo, że tak często jej używam za każdym razem pojawia się inny efekt :)

      Bardzo mi miło, na zdrowie!:)

      Usuń
  3. Moja beza nie urosła :(, a nawet całkowicie opadła, że wcale jej nie widać. A przed pieczeniem była sztywna jak nie wiem co. U mnie wyszedł plaskacz a nie pleśniak. Buuuu, nie umiem. Co mogło pójść nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba pamiętać, że "Pleśniak" to (z założenia) niskie ciasto - podobne trochę do szarlotki :)
      Ale już wyjaśniam ewentualne przyczyny, które mogłyby sprawić, że ciasto wydaje się płaskie:)

      1. Za duża użyta foremka (i nie zwiększona ilość składników przez co może się wydawać, że ciasto jest bardzo niskie). Moja foremka była bardzo mała, to takie małe ciasto :)

      2. Kruche ciasto nie rośnie, przez to znów mogłoby się optycznie wydawać, że ciasto jest niższe niż powinno (w porównaniu do np biszkoptu).

      3. Truskawki w czasie pieczenia (tak jak i inne owoce) zmniejszają swoją objętość, co sprawia, że ciasto obniża swoją wysokość (w porównaniu do wysokości przed pieczeniem).

      4. No i ta nieszczęsna beza... Ja nie przestrzegam żadnej zasady dotyczącej bezy i zawsze mi wychodzi. Ale oficjalnie cukiernik powie: białka muszą być prosto z lodówki, miska schłodzona i bardzo sucha i czysta. Do białek warto dodać odrobinkę soli.
      Ilość słodzika mogła być zbyt mała, żeby ją usztywnić.
      Beza podobnie jak kruche ciasto nie rośnie. Powinna zachować swoją strukturę i się po prostu "suszyć" jeśli wszystko zostało dobrze ubite i usztywnione. Od jakiegoś czasu używam do bezy inuliny (polecam zajrzeć na przepis "Beza"). Ona fajnie usztywnia bezę i nic nie opada. Być może białka wydawały się dobrze ubite, a wcale tak nie było.

      Mam nadzieję, że mimo wszystko ciasto smakuje :)
      Pozdrawiam serdecznie i udanych kolejnych wypieków!

      Usuń
  4. czy można zamiast smalcu/masla/oleju dodac maslo kokosowe
    ile lyzek inuliny daje pani na dwa bialka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie próbowałam na maśle kokosowym, więc nie pomogę. Przepis na bezę z inuliny i proporcje znajdzie Pani na blogu pt "Beza":)


      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Czy można dac mrożone owoce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą sprawić, że ciasto będzie rozmoknięte, więc warto jednak świeże:)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Ile cukru do ciasta ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie podaje w przepisach ile slodzidla sypać, każdy może robić to sam w zależności jak słodki smak chce uzyskać. Ja nie dodaję nic, jedynie do ubicia białek dwie łyżki erytrolu ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva