czwartek, 24 stycznia 2019

Orzechowy koktajl z mascarpone i cynamonem

Podobno dzis dzień masła orzechowego, więc.... kto lubi zabójczą dawkę kalorii w 1 posiłku zagląda na bloga po mój koktajl orzechowy :) Dziś wersja z mascarpone (lub mleczkiem dla tych, co unikają nabiału). Obie są pycha choć ja wolę na mleczku, bo nabiał mi nie służy:) 

Przepis na 1 porcję:
  • 150 g śmietanki 36% *
  • 50 g mascarpone* 
  • 50 g masła orzechowego (najlepiej domowego z orzechów laskowych, migdałów czy słonecznika jak w przepisie tutaj [klik])
  • 20 g nasion chia
  • 5 g kakao
  • pół łyżeczki cynamonu
*Zamiast śmietanki i mascarpone można użyć mleczka kokosowego lub mleka migdałowego w wersji bez nabiału.

Wszystkie składniki zmiksować (można zostawić kakao i wmieszać ręcznie, aby powstały smugi jak na zdjęciu). Można odstawić, aż nasiona wchłoną płyny lub wypić od razu udekorowany siekanymi orzeszkami. Na zdjęciu poniżej gęsty koktajl z niedokładnie wmieszanym kakao:)
Makro (cała porcja z przepisu z masłem migdałowym, śmietanką i mascarpone): około 1115 kcal
B: 22,3
T: 107,2
W: 12,1


Makro (cała porcja z przepisu z masłem migdałowym na bazie mleczka kokosowego): około 998 kcal
B: 11,7
T: 98,2
W: 10,2
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print