Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

czwartek, 24 stycznia 2019

Orzechowy koktajl z mascarpone i cynamonem

Podobno dzis dzień masła orzechowego, więc.... kto lubi zabójczą dawkę kalorii w 1 posiłku zagląda na bloga po mój koktajl orzechowy :) Dziś wersja z mascarpone (lub mleczkiem dla tych, co unikają nabiału). Obie są pycha choć ja wolę na mleczku, bo nabiał mi nie służy:) 

Przepis na 1 porcję:
  • 150 g śmietanki 36% *
  • 50 g mascarpone* 
  • 50 g masła orzechowego (najlepiej domowego z orzechów laskowych, migdałów czy słonecznika jak w przepisie tutaj [klik])
  • 20 g nasion chia
  • 5 g kakao
  • pół łyżeczki cynamonu
*Zamiast śmietanki i mascarpone można użyć mleczka kokosowego lub mleka migdałowego w wersji bez nabiału.

Wszystkie składniki zmiksować (można zostawić kakao i wmieszać ręcznie, aby powstały smugi jak na zdjęciu). Można odstawić, aż nasiona wchłoną płyny lub wypić od razu udekorowany siekanymi orzeszkami. Na zdjęciu poniżej gęsty koktajl z niedokładnie wmieszanym kakao:)
Makro (cała porcja z przepisu z masłem migdałowym, śmietanką i mascarpone): około 1115 kcal
B: 22,3
T: 107,2
W: 12,1


Makro (cała porcja z przepisu z masłem migdałowym na bazie mleczka kokosowego): około 998 kcal
B: 11,7
T: 98,2
W: 10,2
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print