Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

wtorek, 22 stycznia 2019

Krem z różyczek brokuła z koperkiem i bazylią

Mam już na blogu tyle zup - kremów, że głowa mała. Ale co poradzę, że tak je lubię... Dzisiaj wersja brokułowa! Idealna, gdy macie zapasy bulionu do wykorzystania :) Krem ma przyjemny, delikatny posmak czosnku, bazylii, a co najlepsze można go zrobić w zaledwie 15 minut!:)

Przepis na około 2-3 porcje:
  • 500 g różyczek brokuła 
  • 1 l bulionu (np z przepisu tutaj [klik])
  • 3 ząbki czosnku (10 g)
  • 50 g cebuli
  • 30 g masła 
  • płaska łyżeczka bazylii, płaska łyżeczka koperku, łyżeczka soli, duża szczypta pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego
  • opcjonalnie: można wrzucić w czasie miksowania 50 g świeżego szpinaku lub mrożonego
Wlać bulion do garnka, zagotować. Wrzucić różyczki brokuła (można użyć także drobniej pokrojonych łodyżek, ale warto pozbyć się tej najgrubszej części, bo jest łykowata). Ugotować al dente (około 12 minut). Na maśle podsmażyć cebulkę i czosnek. Wrzucić do bulionu na ostatnią minutę gotowania, a następnie zmiksować na gładki krem.
Można użyć mniejszej ilości bulionu (wystarczy odlać przed miksowaniem), aby krem był bardziej gęsty lub większej ilości (wystarczy dolać w czasie miksowania), aby miał mniej gęstą konsystencję. 

Krem można podawać z poszarpanym mięsem z kości, które gotowały się w bulionie oraz z kleksem śmietany lub mleczka kokosowego:)

Makro (1 z 3 porcji z przepisu z wlicznym rosołem): około 190 kcal*
B: 11,8
T: 10,3
W: 10,4

*Użyłam przybliżonej wartości bulionu z kości z kalkulatora. W warunkach domowych nie da się obliczyć takiej wartości w inny sposób.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print