poniedziałek, 10 czerwca 2019

Skrzydełka z kurczaka duszone w młodej kapuście

Mam nadzieję, że upały nie dają Wam w kość i gotujecie pyszności, bo mam dla Was nowy przepis na obiadek :) Ponownie na blogu młoda kapusta. Tym razem w wersji duszonej ze skrzydełkami. Było pyyyyychaaa! Koniecznie do powtórzenia w tygodniu❤️

Przepis na 2 porcje: 
  • 6 skrzydełek z kurczaka (o średniej wadze mięsa bez kości 60 g)
  • 600 g młodej kapusty
  • 50 g cebuli (użyłam czerwonej)
  • 30 g smalcu lub masła do smażenia
  • 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego
  • płaska łyżeczka soli, szczypta pieprzu, duża szczypta chili i łyżeczka słodkiej papryki
  • opcjonalnie: koperek po posypania gotowego dania
Skrzydełka oczyścić, umyć i osuszyć. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić skrzydełka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz cebulkę posiekaną w kostkę. Dusić około 20 minut. Następnie wrzucić posiekaną młodą kapustę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Najlepiej, aby kapusta znalazła się na dole, a skrzydełka tym razem na górze. Wlać niecałą szklankę wody i dusić około 30 minut do miękkości. Podawać z koperkiem lub bez dodatków. Danie można także przygotować w wolnowarze (4 h, low).
Makro (1 porcja z 2): około 554 kcal
B: 24,9
T: 37,3 
W: 19,2*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.


Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print