Polecany post

Czekoladowy blok z bakaliami

wtorek, 5 listopada 2019

Sałatka z serem camembert i wędzonym boczkiem

Statystyki mi mówią, że nie przepadacie za sałatkami... Ale uparcie staram się Was do nich przekonać :) Kolejna propozycja trafia na stronę. Taka łaaadna! Zielono-fioletowo-biała. Nie wiem jak Wy, ale ja jem oczami :)

Przepis na 1 dużą porcję ze zdjęcia:
  • 60 g sera camembert (u mnie z pieprzem)
  • 80 g awokado
  • 80 g wędzonego boczku
  • 30 g czerwonej cebuli
  • 50 g kapusty pekińskiej
  • 20 g oliwy dobrej jakości (lub olej MCT)
  • 10 g nasionek konopii
  • sól, pieprz do smaku
  • mała garść koperku
Ser pokroić w plasterki. Awokado i boczek pokroić w kosteczkę. Cebulkę pokroić w kółka lub piórka. Kapustę posiekać w cieniutkie paseczki. Wszystko ułożyć na talerzu. Doprawić i polać oliwą z oliwek lub olejem MCT. Posypać drobno posiekanym koperkiem i nasionkami lub łyżką łuskanego słonecznika.
Sałatkę można przechowywać w lodówce przez dzień lub dwa, ale warto skropić awokado odrobiną cytryny, aby nie straciło koloru, a oliwą polać dopiero przed podaniem.
 Jest świetna do dań na wynos do lunchboxu!
Makro (cała porcja z przepisu z nasionkami): około 735 kcal
B: 31,1
T: 63,6
W: 9,3*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Czy nasionka konopi mają jakiś smak, czy dodane są ze względu na walory odżywcze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedno i drugie :) Bardzo lubię dodawać namoczone nasionka, gdzie się da. Nasionka konopi są chrupkie i mają taki orzechowy posmak.

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Print