Jagodowo-cytrynowo-malinowe serniczki z galaretką w słoiczkach

Aahh jak ja uwielbiam takie przepisy, gdzie nie trzeba pilnować piekarnika i robić porcji jak dla wojska, marnować energii i generować koszta :) To dokładnie tak jak ten!  Mini serniczki, mini porcja, mini smakołyk w sam raz na raz z mini porcją owoców, bo mam nadzieję, że coś tam macie z lata schowane w zamrażarce? :) Wystarczy garstka!

Przepis na 5 mini słoiczków:
  • 250 g twarogu (użyłam półtłustego bez laktozy)
  • 30 g malin
  • 30 g jagód
  • 2 żółtka (oczywiście jaja wcześniej sparzyć wrzątkiem)
  • 5 g soku z cytryny
  • 1 galaretka bez cukru (np. firmy Celiko - opakowanie ma 14 g, wystarczy połowa)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Żółtka ubić na puszystą i jasną masę (warto dodać 2 łyżeczki słodzidła, lepiej się ubiją). Dodać twarożek i zmiksować.
Podzielić masę na 3 części: do jednej dodać maliny, do drugiej jagody, do trzeciej sok z cytryny. Wymieszać. Wyłożyć na dno słoiczków pierwszą masę, następnie drugą i trzecią.
Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować galaretkę zgodnie z przepisem, ewentualnie dosłodzić i ostudzić. Delikatnie wylać na serniczki i ponownie schłodzić.
Po schłodzeniu można się cieszyć mini porcją serniczków :) Należy je przechowywać w lodówce około 3 dni.
Makro (1 z 5 mini porcji z półtłustym twarogiem i galaretką bez cukru): około 98 kcal
B: 11
T: 4,6
W: 3,2*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

Print