Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

czwartek, 14 listopada 2019

Mąka kokosowa - czy istnieje idealna?

Ten artykuł zdecydowanie musiał kiedyś powstać! Wciąż macie tyle pytań dotyczących mąki... Dziś znajdziecie kolejne odpowiedzi :) Jak wybrać idealna mąkę kokosową i jak sprawdzić czy nada się do smażenia/pieczenia? Jak upiec idealnie puszyste keto ciasto? Zapraszam! Rozwieję wszystkie wątpliwości :) 
Na rynku znajdziemy wiele typów mąki kokosowej. Dlaczego ten sam produkt tak bardzo różni się u różnych producentów? 
Przyjrzyjmy się procesowi produkcji. Mąka kokosowa powstaje z orzecha kokosowego. Jest produktem ubocznym w produkcji oleju kokosowego oraz mleczka kokosowego. Powstaje z miąższu kokosa. 99% dostępnych mąk na rynku ma charakter "odtłuszczony" - czyli miąższ został odciśnięty z tłuszczu w czasie produkcji mleczka i oleju, a następnie wysuszony i zmielony. No i tutaj cały myk... Jeden producent ma mąkę silniej odciśniętą  - stąd malutka zawartość tłuszczu, wysoka błonnika. Drugi producent ma średnią ilość tłuszczu oraz białka, a niską węglowodanów, bo mąka powstała z miąższu, który nie został odciśnięty "na suchy wiór". I takie mąki lubię najbardziej:) Bardzo ważna jest też grubość zmielenia. Oczywiście im drobniejsza mąka tym smaczniejsze, delikatniejsze wypieki (naleśniki, racuchy, biszkopty czy chlebki). Jeśli macie możliwość sprawdzić stan zmielenia w sklepie (wystarczy przez opakowanie ocenić grubość grudek lub brak grudek) - zróbcie to :)
Z moich doświadczeń wynika, że do pieczenia świetnie sprawdzają się drobno zmielone mąki o wartościach makroskładników (na 100 g produktu) około:
  • białka: 12-16 g
  • tłuszcze: 12-18 g
  • węglowodany: 5,5-15 g
Marki, które szczerze polecam to mąki firm: Intenson, Cocostyle, Cocomi, Agnex, Ecobi (choć te dwie ostatnie mają nieco inne wartości makroskładników (Agnex 22 g węglowodanów, Ecobi 5,5 g) i są grubiej zmielone również dobrze się sprawdziły).  Testowałam również trzy inne firmy, ale były zbyt ziarniste w konsystencji i zbyt silnie chłonęły wodę - ciasta wychodziły jak wyschnięte wiórki.
  • Jak sprawdzić czy mąka kokosowa nadaje się do pieczenia?
No dobrze. Założyliśmy, że wybrana przez nas mąka spełnia "nasze" wymogi w teorii. Jak ocenić jej właściwości w praktyce? Bardzo prosto i tanio :) Wystarczy wziąć 1 jajko, dodać 10 g mąki i 10 g rozpuszczonego, ostudzonego oleju kokosowego (dokładnie jak w przepisie tutaj [klik]). Powinna powstać masa o konsystencji gęstej śmietany. Wymieszać i od razu usmażyć mini racuszka/omleta na patelni spryskanej olejem kokosowym lub masłem. 

Jeśli wyjdzie bez problemu, łatwo pozwoli się przewrócić i urośnie pulchny i puszysty - BRAWO mamy idealną mąkę :)
  • Jeśli zacznie się przyklejać - zastanówmy się czy mamy dobrą patelnię. 
  • Jeśli omlet się całkowicie rozpadnie i nie utrzyma struktury - nasza mąka kokosowa nie nadaje się do wypieków. Można ją zużyć do surowych potraw (znajdziecie na mojej stronie) lub do przepisu na chrupkie chlebki tutaj [klik].
  • Jeśli racuch/omlet wyjdzie, ale będzie strasznie suchy i niezbyt puszysty również warto poszukać innej mąki kokosowej (użyta ma za dużą zdolność do pochłaniania płynów, bo została silnie odtłuszczona).
Poniżej przykład puszystego omlecika z mąki kokosowej. Przepis znajdziecie tutaj [klik]:

Z dobrej jakości mąki kokosowej wyjdą nawet świetne naleśniki! Przeróżne przepisy znajdziecie pod hasłem "naleśniki" tutaj [klik].

  • Jak upiec idealne ciasto w stylu keto?
Jeśli będziemy przestrzegać kilku rzeczy wyjdzie nam pyszny, pulchny biszkopcik jak na zdjęciach poniżej:)
Wskazówki:
Po pierwsze: mąka. Wiemy już jak wybrać idealną, więc przejdźmy do punktu 2.
Po drugie: przepis. Zawsze podaję w przepisach odważone proporcje własnie po to, aby było prosto odtworzyć każdy z nich. Proporcje mają ogromne znaczenie. W przypadku mąki kokosowej - łyżka więcej dodana do masy może totalnie zepsuć biszkopt czy naleśniki.
Po trzecie: szybkość. Produkty o dużej zawartości błonnika bardzo szybko "wyciągają" z otoczenia wszystkie cząsteczki wody. Gdy w przepisach widzicie "delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników i OD RAZU wykładać do foremki" to nie żartuję :) Odstawienie ciasta na bazie mąki kokosowej, aby np nagrzać piekarnik również nie skończy się dobrze.
Po czwarte: jak uratować za gęstą masę? Proste: dolać płynu. Najlepiej sprawdzi się płynne mleko kokosowe lub migdałowe i delikatne zamieszanie. Nigdy nie wkładajcie do piekarnika gęstej masy, w której łyżka "stoi". Biszkopt nie wyjdzie smaczny.
Po piąte: jeśli nie zastosowaliśmy żadnej z powyższych wskazówek - da się uratować ciasto? Da. Należy przygotować poncz (np na bazie mleka migdałowego czy herbaty i odrobinki rumu czy spirytusu) i nasączyć obficie ciasto, a potem najlepiej przełożyć masą lub zjeść maczane w herbacie. 

Tort a'la Bounty na kakaowym biszkopcie z przepisu tutaj [klik] :)
Dowód, że z mąki kokosowej wychodzą delikatne, napowietrzone ciasta! Babka wielkanocna z przepisu tutaj [klik] :)
Udanych wypieków!


****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r., o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1

6 komentarzy:

  1. Super wskazówki! Czyli przy wyborze kierować się wartością "w tym cukry", a nie węglowodany? :) Bo ja zawsze patrzyłam na węgle - ta ecobi ma faktycznie 5,5g cukru na 100 gramów, ale węglowodany to 55,2 g na 100 gramów - traktować to jako błonnik, czyli 49,7 to błonnik, a 5,5 cukry, co daje nam to 55,2 gramów węgli i zgadza się z tabelą:) Czyli jak wyliczam makro,powinam brać pod uwagę wyłącznie "w tym cukry", a węglowodanami się nie przejmować? Bo czasem te wartosci potrafia czlowieka znechecic do zakupu :)Chcialabym juz dzis zamówić mąkę i zrobić w weekend babkę, ale w wersji cytrynowej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Co do liczenia... pisałam o tym w artykule: węglowodany netto czy brutto. Warto poczytać! Producenci nie mają obowiązku rozdzielania węglowodanów na cukier + błonnik, więc mimo wszystko warto patrzeć na obie wartości.

      Pozdrawiam serdecznie i udanej babeczki :)

      Usuń
  2. Ecobi zmieniło makro :( Na starej etykiecie cukrów było 5,5g. na 100 gramów produktu. Aktualnie: Węglowodany 41g (w tym cukry 23,3g) oraz błonnik: 24,9g. Kalorii mniej, bo 419 w 100 gramach, ale i tak sporo tego cukru :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo to dziękuję bardzo za wiadomość. Widocznie zmienili dostawcę... Szkoda, bo lubiłam tamtą mąkę.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. Ja kupiłam sugerując się tym, co na etykiecie, a nie tym, co w opisie produktu. Napisałam do sklepu i okazało się, że makro z opisu jest właściwe. No i tym sposobem mam do przerobienia 2 kg mąki, z niekoniecznie takim makro jakbym sobie życzyła. Ale co tam, ja nie zjem? :)

      Usuń
    3. O to niezbyt fajnie... Skoro, co innego na etykietach, a co innego w opisie. Małymi porcjami na pewno da się zmieścić w makro! :)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print