Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

wtorek, 12 listopada 2019

Bułeczki ze szpinakiem i kurczakiem

Prosiliście o dania na wynos :) Oto kolejna propozycja! Co powiecie na pyszne bułeczki na bazie przepisu na Grahamki ze smakowitymi dodatkami? :) Świetnie trzymają się w dłoni. Wystarczy zawinąć w papier i zabrać ze sobą. Są też niskokaloryczne, więc jeśli planujecie redukcję będą idealne. Mało tego, bo mają niecałe 2 g węglowodanów na sztukę. Na pewno je polubicie jeśli kochacie moje Grahamki! :)

Przepis na 4 bułeczki:
Baza (z przepisu na Grahamki tutaj [klik]):
  • 5 jaj
  • 30 g mąki kokosowej
  • 30 g łusek babki jajowatej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić. W tym czasie przygotować wypełnienie.
Nadzienie:
  • 300 g piersi z kurczaka (można użyć innego mięsa, ale wieprzowe trzeba drobniej posiekać, aby nie wyszło surowe)
  • 30 g liści szpinaku
  • 50 g pieczarek
  • duża szczypta pieprzu i soli, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki majeranku
Pierś pokroić w średnią kostkę. Obsypać przyprawami i wymieszać. Pieczarki posiekać w plasterki.
Podzielić ciasto na 4 części i wyłożyć na blaszkę. Uformować płaskie i duże koła.
Poukładać nadzienie. Piec 30 minut w 170 stopniach.

Są pełne dodatków, bardzo sycące i po prostu idealne jako zdrowy zamiennik obiadu w pracy/na uczelni!:)
Makro (1 bułeczka z dodatkami z przepisu): około 238 kcal
B: 27,6
T: 11,1*
W: 1,8*

*Można użyć innego mięsa, aby zmienić stosunek białka do tłuszczu. Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print