Bułeczki ze szpinakiem i kurczakiem

Prosiliście o dania na wynos :) Oto kolejna propozycja! Co powiecie na pyszne bułeczki na bazie przepisu na Grahamki ze smakowitymi dodatkami? :) Świetnie trzymają się w dłoni. Wystarczy zawinąć w papier i zabrać ze sobą. Są też niskokaloryczne, więc jeśli planujecie redukcję będą idealne. Mało tego, bo mają niecałe 2 g węglowodanów na sztukę. Na pewno je polubicie jeśli kochacie moje Grahamki! :)

Przepis na 4 bułeczki:
Baza (z przepisu na Grahamki tutaj [klik]):
  • 5 jaj
  • 30 g mąki kokosowej
  • 30 g łusek babki jajowatej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić. W tym czasie przygotować wypełnienie.
Nadzienie:
  • 300 g piersi z kurczaka (można użyć innego mięsa, ale wieprzowe trzeba drobniej posiekać, aby nie wyszło surowe)
  • 30 g liści szpinaku
  • 50 g pieczarek
  • duża szczypta pieprzu i soli, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki majeranku
Pierś pokroić w średnią kostkę. Obsypać przyprawami i wymieszać. Pieczarki posiekać w plasterki.
Podzielić ciasto na 4 części i wyłożyć na blaszkę. Uformować płaskie i duże koła.
Poukładać nadzienie. Piec 30 minut w 170 stopniach.

Są pełne dodatków, bardzo sycące i po prostu idealne jako zdrowy zamiennik obiadu w pracy/na uczelni!:)
Makro (1 bułeczka z dodatkami z przepisu): około 238 kcal
B: 27,6
T: 11,1*
W: 1,8*

*Można użyć innego mięsa, aby zmienić stosunek białka do tłuszczu. Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print