Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

niedziela, 10 listopada 2019

Omlet z czekoladą i kokosem a'la "Bounty"

Obiecałam nowe przepisy! Zacznijmy od omleta! W stylu Bounty, którego dość dużo na mojej stronie :) Co poradzę, że uwielbiam zaszaleć w wekend? Ale widzę, że i Wy lubicie skoro w Top 5 są, aż dwa kokosowe przepisy! Łapcie taki mini smakołyk w niedzielne południe:) Do zrobienia w 3 minuty :) Świetny na gorąco i na wynos do lunchboxu :)
Przepis na 1 omlet na malutką patelnię około 15 cm średnicy:
  • 2 jaja
  • 10 g wiórków kokosowych
  • 10 g mąki kokosowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 20 g gorzkiej czekolady min 85%
  • 10 g oleju kokosowego do smażenia
  • kokos do ozdoby
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (można nie dodawać, czekolada słodzi wystarczająco)
Rozgrzać olej na patelni. Jaja wymieszać z wiórkami, proszkiem i mąką.

Wylać masę na patelnię, zmniejszyć gaz na najmniejszy i przykryć pokrywką.
W tym czasie posiekać gorzką czekoladę.
W momencie, gdy boki będą rumiane, a masa już nie będzie tak płynna, by się wylewać przewrócić omlet łopatką i znów smażyć.
Przełożyć omlet na talerz i wyłożyć na wierzch posiekaną gorzką czekoladę. Poczekać, aż się roztopi, rozsmarować i udekorować kokosem. Można spróbować również upiec omlet w piekarniku:)
 Jest straaasznie puszysty! Po prostu pyszny i bardzo sycący w swej małej postaci:)
Makro (cała porcja z przepisu z czekoladą 85% bez kokosowej dekoracji): około 473 kcal
B: 19,1
T: 39,1
W: 6,2*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print