TRYB JASNY/CIEMNY

Krem z dyni

Słodko-ostra zupa krem z dyni. Podana z chrupiącymi jajami sadzonymi smakuje wyśmienicie! Ktoś zamawiał? :) 



Przepis na ok 4 porcje:
  • 500g puree z dyni*
  • 200g mleczka kokosowego
  • 60g masła/oleju kokosowego
  • 50g sosu sojowego (3 spore łyżki)
  • przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano, bazylia, czosnek  (po łyżeczce)

*Przygotowujemy puree z dyni w następujący sposób: dynię kroimy w mniejsze kawałki, pozbawiamy wnętrza (bez obierania dla odmiany hokkaido, pozostałe trzeba obrać ze skórki) i pieczemy do miękkości w piekarniku w ok 200stopniach lub gotujemy (od 30 min dla hokkaido do 1h dla twardszych odmian). Upieczoną dynię blenderujemy na gładką masę. 

Do puree dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i gotujemy do zawrzenia, a następnie podajemy w ulubiony sposób.


Makro (1 porcja bez dodatków ze zdjęcia): BTW: 3,4: 21,8: 11,1

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. sos sojowy? pokazuje mi, że ma bardzo dużo ww :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kup niedosładzany. Lub pomiń. Na porcję wychodzi ledwo niecała łyżeczka :)

      Usuń
    2. Tak. Znalazłam. Kikkoman ma mało ww :-) A ta zupa jest stałym elementem mojej dietyjesienią :-) juz chyba z 5raz robie

      Usuń
    3. Idealna na jesień. Szczególnie teraz, gdy dynia kosztuje niecałe 2zł :) Bardzo się cieszę, że smakuje :)

      Usuń
  2. Czy chodzi o mleczko kokosowe w puszce? Lacznie z gesta czescia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Jeśli używam tylko części stałej bez wody piszę konkretnie "stała część mleczka". W tym przepisie można użyć zarówno gęstej części lub wymieszanej stałej i płynnej. Co kto lubi :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva