Polecany post

Czekoladowy blok z bakaliami

piątek, 15 września 2017

Domowa przyprawa do piernika (przyprawa korzenna)

Kto z nas nie wyobraża sobie świąt bez zapachu piernika i duuużej ilości korzennych przypraw? Dziś na blogu opcja dla wszystkich, którzy mają problem ze znalezieniem idealnej przyprawy korzennej, której 60% składu nie będzie bazowalo na mące pszennej i dużej ilości cukru.

Aromatyczna, korzenna, idealna do pierników, kremów, biszkoptów, pierniczków, omletów czy mięsa i zup. Zapach roznoszący się po kuchni podczas jej robienia nieziemski 💙 Koniecznie spróbujcie zrobić ją chociaż raz, a uwierzcie mi, że będziecie ją robić w ilościach hurtowych już zawsze.

Przepis na ok 15 łyżeczek przyprawy:

  • 4g ziela angielskiego (kilka kuleczek)
  • 5g kardamonu (pół paczki)
  • 30g cynamonu (2 paczki cynamonu po 15g)
  • 8g goździków (cała paczka)
  • 5g imbiru (pół paczki)
  • 5g anżu gwieździstego (3-4 gwiazdki)
  • 5g gałki muszkatołowej (1/3 paczki)
  • 5 g ziaren kolendry (1/3 paczki)
  • spora szczypta pieprzu czarnego
  • malutka szczypta soli
Wszystko razem zmielić w młynku do kawy lub utrzeć w moździerzu na gładki proszek. Całość przesypać do pudełeczka/puszki i zamknąć. Przechowywać w suchym miejscu około 3 miesięcy.


Makro (cała porcja przyprawy): około 202 kcal 
B: 4,2
T: 5
W:35

Uwaga! Ze względu na brak dodatku cukru i mąki - do ciast i potraw dodawać dużo mniej niż przyprawy kupionej w sklepie. Jest bardzo intensywna :)

Przyprawę można wykorzystać w moich przepisach np do:
i wielu wielu innych ...

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print