Polecany post

Czekoladowy blok z bakaliami

środa, 6 września 2017

Chrupiące bułeczki z serem

Kojarzycie bułeczki z serem oferowane w piekarniach? Te białe, niezdrowe, pełne spulchniaczy i jajek w proszku? A może tak domowe bułeczki z serem pełne błonnika, na smalcu, bez chemii, które chrupią tak, że słychać w drugim pokoju? Są po prostu pyszne! Szczególnie na gorąco :) Podejrzewam, że po ostudzeniu, na drugi dzień miękną, ale nie dam głowy, bo wszystkie poznikały w chwilę po upieczeniu :)   


Przepis na 2 duże bułki:
  • 50g smalcu/miękkiego oleju kokosowego
  • 2 spore jaja lub 2 małe+odrobina wody
  • 30g łusek babki jajowatej
  • 10g mąki kokosowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia/sody
  • ulubione zioła, sól, pieprz, prażona cebulka, czosnek itp
  • 25g sera do posypania po wierzchu

Wszystko razem dokładnie wymieszać i gotowe. Blaszkę wysmarować smalcem/olejem. Uformować dwie bułki, można lekko spłaszczyć. Posypać po wierzchu serem i piec około 40min w 180 stopniach. Można wcinać gorące !:)

Bułeczki świetnie smakują również podane z pastą ze słonecznika i awokado z przepisu tutaj [klik] :)


Makro (2 bułki): BTW: 30,5:76:4,5

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

8 komentarzy:

  1. szkoda że nie można wydrukować sobie przepisu, trudno tak w kuchni z laptopem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałam zrobić przepisy w takiej formie, żeby otwierały się w nowym okienku "Do wydruku", ale nie mam zielonego pojęcia jak takie cuda się tworzy :( Jak mnie olśni to na pewno to zrobię!

      Usuń
  2. Tak pysznie wyglądają, a córka nie może jeść jajek :(. Pomimo iż jest na diecie ketogennej, to nieoczekiwanie pojawiły się i inne ogranniczenia :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blogu pojawił się chlebek bez jajek, proszę zajrzeć :) Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Czy przez babke maja grzybowy posmak ?:) mam babke z vivio i jest,paskudna :( przez ten,posmak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety jak ktoś jej nie polubi albo jest bardzo wyczulony to każdy wypiek na babce będzie taki posmak miał. Chyba, że babki jest bardzo mało. W bułeczkach z cukinią z mojego bloga babka jajowata jest praktycznie niewyczuwalna. Może ich spróbuj? Ewentualnie spróbuj kupić łuski babki z innej firmy. Nie wszystkie mają tak silny posmak grzybowy.

      Usuń
  4. Niestety bułki mi w ogóle nie wyrosły :-( może zrobiłam błąd że włączony był termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może:( Ja niestety nie pomogę jeśli chodzi o termoobieg, bo nie mam takiej opcji w piekarniku. Często też babka i mąka (jeśli są słabej jakości) nie dają rady z tak dużą ilością tłuszczu. Może spróbuje Pani z przepisem na Grahamki? Powinno się udać bez problemu :)

      Pozdrawiam i udanych wypieków!

      Usuń

Print