Polecany post

KetoAdaptacja - tygodniowy jadłospis 2000kcal

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

wtorek, 20 czerwca 2017

Wytrawne gofry warzywne (bez mąki)

Prosty i szybki przepis dla tych, którym znudziły się jaja w różnych, klasycznych postaciach :)  Jak nie macie czasu smażyć i pilnować placuszków na patelni to przepis idealny dla Was! Wystarczy wlać masę do gofrownicy i poczekać, aż się upieką pyszne, warzywne gofry. Voila!


Przepis (na 1 grubego gofra):
  • 50g surowego warzywa: do wyboru cukinia, kalafior, szparagi, brokuły, a nawet pieczarki 
  • 1 jajo
  • pieprz, zioła (sól dopiero na talerzu)
  • smalec, masło, olej do wysmarowania gofrownicy  (10g wystarczy)
Warzywo ścieramy na tarce na grubych oczkach (w przypadku cukinii musimy jeszcze mocno odcisnąć z nadmiaru wody). Dodajemy jajo, przyprawy i zioła i mieszamy. Wylewamy do nasmarowanej tłuszczem gofrownicy. Powinien wyjść 1 gruby gofer lub 2 cieńsze.


Poniżej gofry z kalafiora i brokuła. Na zdjęciu powyżej gofry z cukinii :)
Makro na 2 gofry (jeden z kalafiorem, drugi z brokułami jak na zdjęciu) z wliczonym 10g tłuszczu do pieczenia: 
B: 13
T 19
W: 5

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

7 komentarzy:

  1. Zrobiłam dziś z cukinii, wyszły ciekawe w smaku, taka jajecznica z gofrownicy 😀 dałam 90 cukini/2 jajka do tego pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów, wyszło pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oo z pomidorkami nie probówałam. Dziękuję za pomysł :) A koniecznie warto spróbować też z brokuła czy kalafiora, bo są całkiem inne niż z cukinii. Bardziej jak warzywny chlebek i można z nich zrobić kanapki :)

      Pozdrawiam i smacznego :)

      Usuń
    2. Kalafiora mi trochę zostanie po pizzy, więc może spróbuję, brokuła nie lubię, a jeszcze kupiłam por i myślę jak go wkomponować w gofry :) może mąki bym dodała albov łupin babki jajowatej i wcześniej go zeszkliła... Hmmm :)

      Usuń
    3. Myślę, że plan z podsmażeniem jest dobry :) Ja bym tak zrobiła :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    4. Dziś działam :) dam znać :)

      Usuń
    5. Mega! Zrobiłam potrójną porcję, 4 gofry wyszły, 3 jajka, 150 gram pora po uduszeniu i płaska łyżka babki + przyprawy :)

      Usuń
    6. Brzmi przepysznie :)

      Smacznego! :)

      Usuń

Print