TRYB JASNY/CIEMNY

Śledzie w podwójnej zalewie

Kolejny przepis prosto od mamy, która jest jedną z najlepszych gospodyń jakie znam. Tym razem wytrawny. Przepyszne, aromatyczne śledzie w zalewie. Podwójnej zalewie. Są nieco pracochłonne, ale uwierzcie, że warto się nad nimi pomęczyć i zrobić :) Idealne na nadchodzącego Sylwestra! Jeszcze zdążycie :)

Przepis na 2 kg śledzi czyli minimum 10 porcji:
  • 2 kg śledzi matias (najlepsze są grube, jędrne płaty, dobrej jakości)
Płaty śledzi pokroić na mniejsze kawałki o szerokości około 3 cm. 

Na pierwszą zalewę:
  • 2 małe cebulki
  • 1 l wody
  • pól szklanki octu
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego (5-6)
  • kilka goździków (wystarczą 2-3)
  • łyżeczka miodu*
  • pół łyżeczki soli
*To tylko łyżeczka, a zalewa i tak zostanie wylana, więc bez obaw :)

Cebulkę pokroić w kostkę, przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem (czyli sparzyć). Do wody wlać ocet, wsypać sól, dodać miód i przyprawy oraz sparzoną cebulę. Zagotować do zawrzenia i odstawić do CAŁKOWITEGO ostudzenia. Kiedy zalewa będzie zimna zalać śledzie i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 4 dni, a najlepiej na cały tydzień.

Na drugą zalewę:
  • około 2 szklanki oleju (można użyć lnianego, oliwy, oleju z pestek dyni/orzechów lub innego, ulubionego nierafinowanego dobrej jakości)
  • 2 cebule
Cebulę ponownie pokroić w kostkę lub w piórka i sparzyć wrzątkiem. Wylać pierwszą zalewę. Zalać śledzie olejem i wsypać sparzoną cebulkę. Dokładnie wymieszać. Oleju powinno być tyle, by każdy śledź się nim otoczył. Nie musi być go dużo i nie muszą być w nim zanurzone. Śledzie zalane olejem mogą postać w chłodnym miejscu około od tygodnia do dwóch. Można jeść od razu po zalaniu i wymieszaniu z cebulką.

Można zjeść same śledzie bez cebulki i oleju/oliwy:)
Makro (1 z 10 porcji z 2 łyżkami oliwy bez cebulki): około 399 kcal
B: 32,2
T: ok. 30
W: 0 *

*Trochę oleju zostanie na śledziach. Ciężko stwierdzić ile dokładnie. Najlepiej zważyć. Można również zjeść cebulkę i makro się zmieni. Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Śledzie trzeba najpierw namoczyć? Jeśli tak to ile czasu? Jakoś nie pasuje mi sól do słonych śledzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest bardzo dokładny, moczenie śledzi ma miejsce w zalewie nr 1, żadnego innego nie trzeba. Zalewa 1 i tak zostanie wylana :) Zapewniam, że są pyszne, nie są słone. Dostaje wiele zdjęć na stronie FB z tego przepisu :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. W zeszłym roku na Boże Narodzenie zrobiłam śledzi wg twojego przepisu i wyszły mega smaczne. W tym roku obowiązkowo je robię! Wesołych Świąt Small Megi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też je uwielbiam! Bardzo mi miło :)

      Pozdrawiam serdecznie i również życzę wesołych świąt!

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva