Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

sobota, 23 grudnia 2017

Batony kokosowo-makowo-waniliowe

Dziś na blogu pyszne, kokosowo-makowo-waniliowe batoniki, które można zrobić w 5 min i po schłodzeniu cieszyć się pysznym deserem. Potrzeba zaledwie jednego garneczka i foremki. Jeśli nie planujecie nic piec na świeta to polecam spędzić te 5 min w kuchni i obdarować rodzinkę domowymi batonami :)

Przepis na 8 dużych sztuk:
  • 150g oleju kokosowego
  • 150g wiórków kokosowych
  • 150g mleka (krowie, midałowe, kokosowe lub inne)
  • 30g ziarenek maku (może być zmielony lub cały tak jak u mnie)
  • wanilia/aromat waniliowy (kilka kropel)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
dodatkowo i opcjonalnie: 
  • 5 g kakao/odżywki białkowej np czekoladowej
  • 20g masła orzechowego np migdałowego
  • mak, wiórki kokosowe do posypania batoników 
Olej, wiórki i mleko razem zagotować do połączenia składników. Powinna powstać gęsta, budyniowa masa. Zdjąć z gazu, wsypać mak i dodać wanilię. Skosztować odrobinę i ewentualnie dosłodzić. Wylać prawie całą masę (około 2/3 masy) do keksówki/foremki na muffinki/batony lub pudełka silikonowego.

Do 1/3 masy dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Wylać połowę na batony w dowolny sposób (można kleksami jak u mnie). Do pozostałej cześci dodać kakao i wyłożyć na batony. Aby zrobić "łaciatą polewę" należy wykładać kleksami białą masę i masę z kakao.

Batony schłodzić w zamrażalce około 45 min-1h lub w lodówce przez około 2h. Przechowywać w lodówce kilka dni lub zamrozić na dłużej.
Makro (1 batonik z 8 z kakao i masłem migdałowym): około 333 kcal
B: 3,1
T: 34,2
W: 3,1*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

1 komentarz:

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print