Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

niedziela, 10 grudnia 2017

Migdałowy makowiec

Pierwszy śnieg już spadł... A co to oznacza? Że idą święta! A skoro święta to i makowiec :) Ale dziś w zupełnie innym wydaniu, bo makowiec na zimno na migdałowym spodzie z nutką cytrusów i wanilii. Nie dość, że pyszny to jeszcze można go zrobić dosłownie w ostatnią godzinę przed samą wigilią. Wystarczy podgrzać masę i zmielić migdały. A jeśli macie mąkę migdałową to połowa pracy z głowy:)

Przepis na tortownicę o szerokości 22 cm (śmiało można też użyć 25 cm):
Spód:
  • 200 g migdałów lub mieszanka migdałów/orzechów/wiórek kokosowych (można też użyć mąki orzechowej)
  • 100 g masła 83% (lub masła orzechowego - migdałowego lub innego)
  • aromat pomarańczowy/waniliowy/cytrynowy (kilka kropel)
  • skórka z cytryny, pomarańczy (łyżeczka)
Migdały namoczone przez noc zmielić (nie musi być drobno na mąkę). Masło ubijać mikserem przez około 2-3 minutki, aż stanie się lekko puszyste. (Jeśli używamy masła orzechowego to pomijamy ten etap.) Wsypać zmielone orzechy/kokos lub mąkę. Dodać aromaty, skórkę z cytrusów. Miksować, aż składniki dokładnie się połączą, a masa stanie się gęsta i lekko klejąca. Wyłożyć masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wygnieść spód i brzegi (około 2-3 cm wysokości).

Masa:
  • 100 g zmielonego maku (można śmiało użyć jeszcze więcej)
  • 400 ml czyli cała puszka mleczka kokosowego lub 400ml śmietanki 36%
  • 20g żelatyny + 50ml wody (można użyć mniej żelatyny jeśli mleczko jest bardzo twarde po wyciagnieciu z lodówki, bo i tak ponownie zgęstnieje, w przypadku śmietanki cała porcja)
  • opcjonalnie: łyżka kakao (5-10 g)
  • opcjonalnie: łyżka soku z cytryny/pomarańczy (2-3 łyżeczki)
  • opcjonalnie: skórka z cytryny i pomarańczy (lyżeczka lub dwie)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (najlepiej spróbować masy i ocenić czy trzeba dodać)
  • opcjonalnie: inne, posiekane bakalie i orzechy
Mleko/śmietankę doprowadzamy prawie do zagotowania. Ściągamy z ognia i wsypujemy mak. Mieszamy. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dokładnie mieszamy z zagotowaną masą. Dodajemy pozostałe składniki. Można dodać posiekane orzechy i inne, ulubione bakalie. Próbujemy masy i ewentualnie dodajemy słodzidła. Całość  (już lekko ostudzone) wylewamy na spód. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Można oblać polewą z rozpusczonej czekolady i śmietanki :)
Uważajmy, żeby nie kupić gorzkiego, niedobrego maku, bo całe ciasto wyjdzie niesmaczne.

I od razu uprzedzając wszelkie pytania czemu nie piekę na mące migdałowej/orzechach i na blogu jest tak mało przepisów z tymi składnikami. Nie piekę, bo jestem zagorzałym przeciwnikiem poddawania nasion, orzechów i awokado obróbce termicznej. Na całym moim blogu znajdziecie chyba zaledwie jeden przepis, w którym sobie na to pozwoliłam tzn bułeczki z makiem. Dlaczego? Tutaj trzeba się zagłębić w proces utleniania kwasów tłuszczowych i przekształcania ich w kwasy tłuszczowe "trans". (A jestem pewna, że słowo "trans" każdy z Was zna.) Na prawdę nie warto poddawać ich wysokiej temperaturze skoro równie pyszne potrawy przygotujemy na zimno. Zaufajcie mi :)

Makro (1 z 8 kawałków na bazie migdałów i zwykłego masła z 5 g kakao dodanego do masy): około 401 kcal
B: 10,7
T: 38,2 
W: 3,6*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print