TRYB JASNY/CIEMNY

Pałki z kurczaka pieczone na dyni i pieczarkach

Jeśli znudziło Was monotonne przygotowanie kurczaka pieczonego w piekarniku to dziś przepis specjalnie dla Was. Ten smak zupełnie Was zaskoczy. Ciekawi? :)

Przepis na 5 porcji:
  • 10 podudzi z kurczaka (czyli 90 g mięsa bez kości na porcję, mogą być też całe udka lub skrzydełka)
  • 750 g surowej dyni (szczególnie polecam hokkaido, 150 g na porcję)
  • 500 g pieczarek (100 g na porcję)
  • 50g rozpuszczonego oleju/smalcu (w tym przypadku szczególnie polecam smalec gęsi)
  • sok z połówki cytryny (około 20 ml)
  • skórka z całej cytryny
  • łyżeczka soli
  • 5-6 ząbków czosnku
  • szczypta każdej z przypraw: cynamon, pieprz, chili, słodka papryka, kardamon, majerank i oregano
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Podudzia dokładnie umyć. Dynię pokroić, wydrążyć środek i obrać (w przypadku hokkaido nie trzeba obierać), a następnie pokroić w paseczki. Ułożyć na dnie foremki do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Pieczarki zostawić w całości lub pokroić na pół. Ułożyć na dyni. Na pieczarkach położyć mięso. Wszystko polać olejem/smalcem i sokiem z cytryny, a następnie dokładnie natrzeć mięso przyprawami i skórką z cytryny. Wstawić do piekarnika na około 50 min. Po tym czasie powinny być bardzo soczyste, ale upieczone.  Nie trzeba ich marynować, bo i tak mają wyrazisty aromat. 
Makro (1 z 5 porcji): około 267 kcal
B: 23,6
T: 13,5
W: 12,4*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva