Kruszonka na 1 żółtku
Chrupiąca, rozpływająca się w ustach i nieziemsko krucha? Dziś na blogu kruszonka. Idealna do ciast, deserów czy posypki po owocach do zapieczenia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMrTVuVnerT3L11uja6R39qZh_FjsyscR0lMshIn-_e8WDbqtItfd9tbv0C4XVbeDemjn-6dp_5zFwRTzcFWyprVV4rNuvInfNxb6wpQ7zxwlK0EWhmCajRgYiwjJ-YGCH5tLtylhAMVE/s640/IMG_20171202_180204871+%25282%2529.jpg)
Przepis na sporą porcję na 3-4 małe desery lub tartę:
- 70 g mąki kokosowej
- 100 g zimnego masła/smalcu
- 1 żółtko
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (kruszonka jest dość słodka, więc radzę nie dodawać)
- opcjonalnie: 10g kakao do wersji kakaowej (można dodać 5 g do połowy ciasta i zrobić dwie wersje na raz)
- opcjonalnie: wiórki kokosowe, wanilię, cynamon i inne przyprawy
Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. Pokruszyć na grudki i rozsypać na owocach w kokilkach, na cieście lub upiec na blaszce w formie bryłek ciasta. Piec około 10- 15 min w 180 stopniach aż kruszonka się lekko zarumieni. Można wygnieść ciastem formę do tarty i upiec jako spód do ciasta (ok. 15-20min). Surowe ciasto można mrozić lub przechowywać w lodówce ok. 2 dni.
PS: Naprawdę jest krucha :) Poniżej jedna z propozycji podania dwukolorowej kruszonki na maśle, która już jest na blogu. Malinowy mus z przepisu tutaj [klik].
B: 15,2
T: 97,8
W: 11,4*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz