TRYB JASNY/CIEMNY

Kruszonka na 1 żółtku

Chrupiąca, rozpływająca się w ustach i nieziemsko krucha? Dziś na blogu kruszonka. Idealna do ciast, deserów czy posypki po owocach do zapieczenia. 

Przepis na sporą porcję na 3-4 małe desery lub tartę:
  • 70 g mąki kokosowej
  • 100 g zimnego masła/smalcu
  • 1 żółtko
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (kruszonka jest dość słodka, więc radzę nie dodawać)
  • opcjonalnie: 10g kakao do wersji kakaowej (można dodać 5 g do połowy ciasta i zrobić dwie wersje na raz)
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe, wanilię, cynamon i inne przyprawy
Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. Pokruszyć na grudki i rozsypać na owocach w kokilkach, na cieście lub upiec na blaszce w formie bryłek ciasta. Piec około 10- 15 min w 180 stopniach aż kruszonka się lekko zarumieni. Można wygnieść ciastem formę do tarty i upiec jako spód do ciasta (ok. 15-20min). Surowe ciasto można mrozić lub przechowywać w lodówce ok. 2 dni.

PS: Naprawdę jest krucha :) Poniżej jedna z propozycji podania dwukolorowej kruszonki na maśle, która już jest na blogu. Malinowy mus z przepisu tutaj [klik].

Makro (cała porcja kruszonki): około 987 kcal 
B: 15,2
T: 97,8
W: 11,4*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva