piątek, 15 grudnia 2017

Korzenny kompot/grzane wino z owoców leśnych

Nie wiem jak jest u Was, ale u mnie podczas wigilii kompot to numer jeden jeśli chodzi o napoje. A skoro święta już niedługo to dziś na blogu jedna z moich ulubionych wersji kompotu. Nieco podrasowana. Jeżeli wolicie napoje z % to w ten sam sposób można również przygotować grzane wino (z użyciem wina zamiast wody).
Przepis na 4 porcje:
  • 200g mrożonych owoców leśnych (jagody, maliny, jeżyny i inne)
  • 0,5 l wody lub wytrawnego wina
  • 5 g kakao
  • duża szczypta cynamonu i przyprawy korzennej np z przepisu tutaj [klik]
  • opcjonalnie: skórka z cytrusów i odrobina soku
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Do garneczka wsypujemy owoce leśne, zalewamy wodą (lub winem) i wsypujemy przyprawy. Całość gotujemy około 15 min lub w przypadku wina nieco krócej (maks 10 min), żeby nie odparował. Podajemy na ciepło.

Makro (1 porcja kompotu bez alkoholu): około 20 kcal
B: 0,8
T: 0,3 
W: 3,4*

*Wliczono owoce. Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Zrobiłem wersję maliny + jagody i wyszyło obłędnie :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie była: jagody i jeżyny. Ale z malinami musiało być pysznie słodziutkie ! :) Cieszę się, że smakowało.

      Usuń

Print