Polecany post

Boczek pieczony w musztadowo-ziołowej panierce

Ciasto "Bounty" (na zimno, bez jaj)

Pamiętacie Wasze ulubione batoniki "Bounty" z bloga z przepisu tutaj [klik]? Dziś na blogu przepyszne ciasto z masą z batoników, które tak lubicie. To kto się skusi? :)

Przepis na tortownicę o średnicy 25cm (można też użyć każdej innej, większej foremki na tartę lub foremek na muffinki):
Spód:
  • 100 g masła (ewentualnie 50 g oleju kokosowego i 50 g masła orzechowego)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g mąki kokosowej (lub zmielonych wiórków)
  • 30 g kakao
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Masło rozpuścić i wymieszać z resztą składników. Wylać/wyłożyć masę do foremki wyłożonej folią lub do silikonowej foremki. Wstawić do lodówki na godzinę, aż spód zastygnie. W tym czasie przygotować polewę i nadzienie.

Nadzienie (z przepisu na batony Bounty" z bloga tutaj [klik]):
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 400 g mleczka kokosowego (1 cała puszka)
  • 100 g oleju kokosowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • opcjonalnie: 2 łyżki żelatyny jeśli mleczko jest bardzo wodniste
Wszystkie składniki razem zagotować. Zdjąć z ognia, spróbować i ewentualnie dosłodzić np stewią. Odstawić do ostygnięcia (wiórki wchłoną płyny i masa się zagęści). Powinna być dość gęsta (łyżka w niej stoi). Jeśli jest rzadka warto dodać dwie łyżki rozpuszczonej w małej ilości wody żelatyny. Wyłożyć na zastygnięty spód i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Polewa:

Rozpuścić czekoladę razem z masłem (lub samą czekoladę w wersji bez nabiału) albo przygotować polewę z przepisu. Ostudzić, a następnie wylać na białą masę. Wstawić do lodówki na godzinę, aż czekolada zastygnie.
Swoje ciasto zrobiłam w bardzo wysokiej foremce o średnicy 25cm. Mały kawałek jest bardzo sycący, więc polecam je robić w dużej foremce na tartę o średnicy 30cm i kroić wąskie kawałki :) Można je trzymać w ręce i jeść jak batonik. Jest słodkie bez słodzidła i radzę nie dodawać go zbyt wiele, a nawet wcale :) 
Makro (1 z 10 porcji z mąką kokosową i czekoladą 85% z dodatkowym masłem): około 518 kcal
B: 5
T: 50,3
W: 5,7*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zgadza się! :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. O matulu... Jutro robię ❤ Strasznie brakuje mi słodyczy.. 😥

      Usuń
    3. Mi kiedyś też brakowało, ale teraz już zupełnie nie ;)

      Trzymaj się !;)

      Usuń
  2. Istnieje wiele przepisów na ciasta Bounty ale ja nigdy nie mam dość, jedno z moich ulubionych :D dlatego spróbuję i tego ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja chyba też hihi;)

      Mam nadzieję, że zasmakuje;) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Mam mega rozkminę, bo robie wg przepisu, formę mam też 25cm, a nadzienie wyszło mi znaaaacznie niższe, a jest takie pyszne, że żałuje, że od razu nie podwoiłam porcji :( co robię źle :c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... moje też jakoś nie poraża wysokością. Zdjęcie jest zrobione z bliska :) Tam jest tylko puszka mleczka kokosowego z olejem i wiórkami to i masy nie ma specjalnie dużo. Być może wiórki wciągnęły płyny bardzo, co spowodowało, że ciasto było bardziej zwarte (a w konsekwencji niższe)? Tylko to przychodzi mi do głowy.

      I masę i polewę i spód można dowolnie mnożyć w zależności od potrzeb czy blaszki :) Osobiście uważam, że takie niskie na dużej blaszce będzie nawet lepsze niż takie wysokie jak moje, które zrobiłam dość pochopnie. Niższe można kroić na fajne kostki i brać do ręki jak batonik :)

      Pozdrawiam i życzę powodzenia i smacznego z następną próbą:)

      Usuń
  4. Następne próby na pewno będą, bo przepis absolutnie prosty i przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze bounty jakie do tej pory jadłam. bajecznie szybkie i proste. mniam

    OdpowiedzUsuń

Print

2 składniki 3 składniki 30 minut adaptacja adaptacja w praktyce adaptacja w teorii agar ajurweda alkohol anyż artykuł artykuły awokado babeczki babka babka jajowata babka wielkanocna bakalie batoniki batony bazylia bez jaj bez laktozy bez mąki bez mięsa bez nabiału bez pieczenia beza białka biszkopt biszkopty boczek borówki botwinka bounty bożenarodzenie brokuły brownie brukselka budyń bulion bułeczki bułki cebula chałwa chia chili chleb chlebek ciasta ciasteczka ciastka ciasto cloudbread cukinia cukrzyca cynamon cytrusy cytryna czekolada czekoladki czekoladki miętowe czekoladowa polewa Dania obiadowe delicje deser deser dla 1 osoby desery dieta dieta ketogeniczna dieta ketogenna dietetycy polecani przez czytelników do pobrania do wydrukowania donaty dynia dynia makaronowa dżem ebook fasolka fatbombki gofry harry potter highfat inulina jabłka jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kabanosy kakao kalafior kalarepa kapusta kapusta kiszona karkówka kawa keto ketoadaptacja ketodieta ketoza kokos koktajle korzenna przyprawa kotlety krem kruche kuleczki kurczak low carb lowcarb lunchbox mak makaron maliny marcepan mascarpone masło masło orzechowe materiały mazurek mąka kokosowa mąka konopna mąka migdałowa MCT mielone mięso mięso mielone migdały mleczko kokosowe mleko kokosowe mleko midałowe młoda kapusta mozarella muffinki musztarda na zimno naleśniki nasiona obiad odżywka ogórek olej olej kokosowy oliwa omlet omlety oponki oreo orzechy owoce paleo paluszki panierka papryka pasta pasta kokosowa pasztet pieczarki pieczywo pierniczki piernik pierogi pierś z kurczaka pietruszka pizza placki placuszki pomidory pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rafaello rolada roladki rosół ryba rzodkiew rzodkiewka sałatka schab schabowy seler ser ser żołty serca serduszka drobiowe serniczki sezam siemie lniane skórka skrzydełka skwarki słonecznik smalec sok z cytryny sos sos pomidorowy sól spód surówka suszone pomidory sylwester szczupak szparagi szpinak śledzie śmietanka Śniadania i przystawki świąteczne przepisy świeta święta tarta tartaletki tłusty czwartek tłuszcze tort tosty truskawki twaróg walentynki wanilia warstwowy deser warzywa wątróbka wegańskie wegetariańskie wędzony kurczak wielkanoc wieprzowina wigilia wiórki kokosowe wołowina wpc wypieki wywar z nabiałem za darmo zamienniki cukru zapiekane zapiekanka zebra zioła zupa zupa krem żelatyna żółtka żółtko