Kotlety schabowe w panierce

Nareszcie udało mi się uzyskać panierkę jak w prawdziwym schabowym! Nie wierzycie? Spróbujcie, bo ja nie mogę się od niej oderwać ❤️

Przepis na panierkę na 2 kotlety po około 150 g:
  • 300 g karkówki lub schabu
  • 1 jajo
  • 15 g łusek babki jajowatej
  • 20 g mąki kokosowej
  • duża szczypta soli i pieprzu oraz majeranku czy innych ziół
  • 100 g smalcu do smażenia (mięso w panierce wchłania około połowę i tyle wliczone do makroskładników)
Schab rozbić na średniej grubości kotlet (w przypadku karkówki dużo mocniej rozbić tłuczkiem mięso, by zmiękło i szybciej się upiekło). Kotlety można również moczyć kilka godzin w mleku lub od razu przejść do panierowania. Na 1 talerzu rozbić jajo i rozbełtać. Na 2 talerzu dokładnie wymieszać łuski, mąkę i przyprawy (lub bez dodatku ziół). Kotlety mocno przyprawić pieprzem i solą, a następnie obtoczyć w sypkich składnikach.

Poniżej kotlet z karkówki z dużą ilością pieprzu. Mój ulubiony! Bez obaw: panierka nie jest słodka mimo dodatku mąki kokosowej:)
Potem obtoczyć w jajku i ponownie w sypkich składnikach.
Smażyć na rozgrzanym smalcu na małym ogniu z każdej strony, obracając co kilka minut  na drugą stronę (karkówkę smażyć około 15 min, schab krócej, do momentu, aż widelec łatwo wbije się w mięso). Panierka powinna ładnie urosnąć i spulchnić mięso:) Jest przepyszne! Podawać w ulubiony sposób.

Drugi przepis na panierkę KFC znajdziecie tutaj [klik].
Makro (1 kotlet z karkówki): około 657 kcal
B: 30,9
T: 56,1
W: 1,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

13 komentarzy:

  1. jest tez dobra panierka do kotletow z ciecierzycy ,smakiem nie roznizsie niczym od bulki tartej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strączki na low carb nie są dobrym wyjściem;) Ale na pewno masz rację;)

      Pozdrawiam;)

      Usuń
  2. P E T A R D A!
    Fakt że starczyło mi na 1 dużego kotleta, oczywiście z karkówki :)
    Pychota.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście to tylko po łyżce, więc można zawsze dać więcej :) Musiałaś mieć Kasiu wielki kotlecik :)

      Pozdrawiam i cieszę się, że smakowało:)

      Usuń
  3. Hmm w mnie luska z babki jest czarna. Nie widze takiej na zdjeciach u Ciebie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to raczej babka płesznik. Ona ma taki czarny kolor. Łuska babki jajowatej ma jasnobrązowy kolor jak panierka ze zdjęcia :)

      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Super panierka! Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow ❤ dziękuję Ci za ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Odkopuję - dzisiejszy DORSZ w tej panierce był PYSZNY :D dla mnie identyczna jak standardowa

    OdpowiedzUsuń

Print