Polecany post

Boczek pieczony w musztadowo-ziołowej panierce

Kotlety schabowe w panierce

Nareszcie udało mi się uzyskać panierkę jak w prawdziwym schabowym! Nie wierzycie? Spróbujcie, bo ja nie mogę się od niej oderwać ❤️

Przepis na panierkę na 2 kotlety po około 150 g:
  • 300 g karkówki lub schabu
  • 1 jajo
  • 15 g łusek babki jajowatej
  • 20 g mąki kokosowej
  • duża szczypta soli i pieprzu oraz majeranku czy innych ziół
  • 100 g smalcu do smażenia (mięso w panierce wchłania około połowę i tyle wliczone do makroskładników)
Schab rozbić na średniej grubości kotlet (w przypadku karkówki dużo mocniej rozbić tłuczkiem mięso, by zmiękło i szybciej się upiekło). Kotlety można również moczyć kilka godzin w mleku lub od razu przejść do panierowania. Na 1 talerzu rozbić jajo i rozbełtać. Na 2 talerzu dokładnie wymieszać łuski, mąkę i przyprawy (lub bez dodatku ziół). Kotlety mocno przyprawić pieprzem i solą, a następnie obtoczyć w sypkich składnikach.

Poniżej kotlet z karkówki z dużą ilością pieprzu. Mój ulubiony! Bez obaw: panierka nie jest słodka mimo dodatku mąki kokosowej:)
Potem obtoczyć w jajku i ponownie w sypkich składnikach.
Smażyć na rozgrzanym smalcu na małym ogniu z każdej strony, obracając co kilka minut  na drugą stronę (karkówkę smażyć około 15 min, schab krócej, do momentu, aż widelec łatwo wbije się w mięso). Panierka powinna ładnie urosnąć i spulchnić mięso:) Jest przepyszne! Podawać w ulubiony sposób.

Drugi przepis na panierkę KFC znajdziecie tutaj [klik].
Makro (1 kotlet z karkówki): około 657 kcal
B: 30,9
T: 56,1
W: 1,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

11 komentarzy:

  1. jest tez dobra panierka do kotletow z ciecierzycy ,smakiem nie roznizsie niczym od bulki tartej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strączki na low carb nie są dobrym wyjściem;) Ale na pewno masz rację;)

      Pozdrawiam;)

      Usuń
  2. P E T A R D A!
    Fakt że starczyło mi na 1 dużego kotleta, oczywiście z karkówki :)
    Pychota.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście to tylko po łyżce, więc można zawsze dać więcej :) Musiałaś mieć Kasiu wielki kotlecik :)

      Pozdrawiam i cieszę się, że smakowało:)

      Usuń
  3. Hmm w mnie luska z babki jest czarna. Nie widze takiej na zdjeciach u Ciebie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to raczej babka płesznik. Ona ma taki czarny kolor. Łuska babki jajowatej ma jasnobrązowy kolor jak panierka ze zdjęcia :)

      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Super panierka! Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow ❤ dziękuję Ci za ten przepis

    OdpowiedzUsuń

Print

2 składniki 3 składniki 30 minut adaptacja adaptacja w praktyce adaptacja w teorii agar ajurweda alkohol anyż artykuł artykuły awokado babeczki babka babka jajowata babka wielkanocna bakalie batoniki batony bazylia bez jaj bez laktozy bez mąki bez mięsa bez nabiału bez pieczenia beza białka biszkopt biszkopty boczek borówki botwinka bounty bożenarodzenie brokuły brownie brukselka budyń bulion bułeczki bułki cebula chałwa chia chili chleb chlebek ciasta ciasteczka ciastka ciasto cloudbread cukinia cukrzyca cynamon cytrusy cytryna czekolada czekoladki czekoladki miętowe czekoladowa polewa Dania obiadowe delicje deser deser dla 1 osoby desery dieta dieta ketogeniczna dieta ketogenna dietetycy polecani przez czytelników do pobrania do wydrukowania donaty dynia dynia makaronowa dżem ebook fasolka fatbombki gofry harry potter highfat inulina jabłka jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kabanosy kakao kalafior kalarepa kapusta kapusta kiszona karkówka kawa keto ketoadaptacja ketodieta ketoza kokos koktajle korzenna przyprawa kotlety krem kruche kuleczki kurczak low carb lowcarb lunchbox mak makaron maliny marcepan mascarpone masło masło orzechowe materiały mazurek mąka kokosowa mąka konopna mąka migdałowa MCT mielone mięso mięso mielone migdały mleczko kokosowe mleko kokosowe mleko midałowe młoda kapusta mozarella muffinki musztarda na zimno naleśniki nasiona obiad odżywka ogórek olej olej kokosowy oliwa omlet omlety oponki oreo orzechy owoce paleo paluszki panierka papryka pasta pasta kokosowa pasztet pieczarki pieczywo pierniczki piernik pierogi pierś z kurczaka pietruszka pizza placki placuszki pomidory pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rafaello rolada roladki rosół ryba rzodkiew rzodkiewka sałatka schab schabowy seler ser ser żołty serca serduszka drobiowe serniczki sezam siemie lniane skórka skrzydełka skwarki słonecznik smalec sok z cytryny sos sos pomidorowy sól spód surówka suszone pomidory sylwester szczupak szparagi szpinak śledzie śmietanka Śniadania i przystawki świąteczne przepisy świeta święta tarta tartaletki tłusty czwartek tłuszcze tort tosty truskawki twaróg walentynki wanilia warstwowy deser warzywa wątróbka wegańskie wegetariańskie wędzony kurczak wielkanoc wieprzowina wigilia wiórki kokosowe wołowina wpc wypieki wywar z nabiałem za darmo zamienniki cukru zapiekane zapiekanka zebra zioła zupa zupa krem żelatyna żółtka żółtko