TRYB JASNY/CIEMNY

Gulasz z selerem naciowym i łopatką

Kto lubi seler naciowy ręka w górę! Odkryłam to warzywo jakiś czas temu i często robię krem  z przepisu tutaj [klik]. A co myślicie o pysznej potrawce a'la gulasz z selerem? :)

Przepis na 5 porcji gulaszu:
  • 500 g łopatki wieprzowej (lub karkówki)
  • 500 g łodyg selera naciowego
  • 200 g papryki czerwonej (1 duża)
  • 50 g smalcu
  • 50 g cebuli (1 mała)
  • 2 szklanki wody
  • sól, pieprz, kilka ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, kilka ziarenek kolendry, łyżeczka słodkiej i wędzonej papryki, szczypta chili, czosnek
Na smalcu w garnku zeszklić cebulkę pokrojoną w piórka lub kostkę. Wrzucić pokrojone w kostkę mięso i podsmażyć. Dodać ziela angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i dusić około 1,5 h do miękkości (karkówkę krócej). Podlewać wodą jeśli wyparuje i co jakiś czas mieszać. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę i łodygi selera naciowego. Dusić jeszcze 30 minut. Na koniec doprawić i podać na gorąco.
Makro (1 porcja z łopatką wieprzową): około 370 kcal
B: 17,4
T: 32,4
W: 3,1*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Seler naciowy sporadycznie używam, ale w połączeniu z gulaszem? hmm...spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo dobry naprawdę ;)
      Warto.

      Pozdrawiam serdecznie;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva