Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 27 kwietnia 2018

Zielony torcik z galaretką i dżemem


Było zielone pesto i zielony makaron. Czas na puszysty, bardzo lekki, zielony torcik z dżemem malinowym i galaretką cytrynową :) PS: duży kawałek to tylko niecałe 150 kcal :) 
Przepis na 10 kawałów torcika:
Biszkopt (zmodyfikowany przepis na biszkopt z 3 składników z postu tutaj [klik], tortownica 25cm średnicy):

  • 5 jaj
  • 30 g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego lub masła (użyłam oleju kokosowego)
  • 100 g mleka (np kokosowego)
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 40 g mąki kokosowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (wystarczą 2 łyżki do ubicia piany)
Ubić na sztywno białka ze słodzidłem i szczyptą soli. Zblendować szpinak, mleko, żółtka, olej, mąkę i proszek. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać jeszcze mleka. Połączyć delikatnie z ubitymi białkami i wyłożyć do foremki. Masa powinna być bardzo lekka i puszysta jak na zdjęciu poniżej.

Piec 25-30 min w 180 stopniach. Studzić w piekarniku, a następnie przekroić wzdłuż na 2 blaty.
  • 100 g malin
  • 200 ml wody (można też użyć 200g malin zamiast wody i zrobić masę z 100% malin lub użyć dowolnego mleka, wersja z samych owoców najlepsza)
  • 50 g nasion chia
  • 15 g żelatyny
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia 
Maliny rozgnieść widelcem lub zblendować i zagotować z wodą. Zdjąć z ognia. Wsypać chia i żelatynę oraz resztę opcjonalnych składników i dokładnie wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do zgęstnienia (można wstawić do lodówki na 30 min po ostudzeniu), a następnie wyłożyć na przekrojony biszkopt i przykryć drugim blatem. Lekko docisnąć.

Galaretka cytrynowa:
  • 15 g żelatyny
  • 200 ml wrzątku
  • 30 ml soku z cytryny (sok z połówki cytryny)
  • skórka z 2 cytryn
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (2-3 łyżki maksymalnie wystarczą)
  • dodatkowo do dekoracji: 150 g truskawek (5 sztuk przekrojonych na pół)
Wszystkie składniki połączyć razem w misce. Dokładnie mieszać, aż żelatyna się rozpuści.  Spróbować galaretki i ewentualnie dosłodzić. Ostudzić. Wstawić do lodówki (na około 30 min), aż galaretka powoli zacznie tężeć. Uwaga: tężeje szybko! Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone na połówki truskawki i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na około 2-3h. Przechowywać w lodówce kilka dni.
Nieskromnie dodam, że to jedno z moich najlepszych ciast w życiu :) 
Proponuję zacząć od zrobienia masy malinowej, następnie wstawić do lodówki i upiec biszkopt, a na koniec zrobić galaretkę, która tężeje najszybciej. W czasie gdy galaretka będzie tężeć można przełożyć biszkopt masą malinową i ozdobić truskawkami, a na koniec zalać galaretką.

Makro (1 porcja z 10): około 148 kcal
B: 8,5
T: 10
W: 2,8 *

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Czy wyszedłby mi ten torcik z zielonym biszkoptem z innego przepisu, tam gdzie był młody jęczmień? Nie mam szpinaku :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, śmiało można sypnąć jęczmienia (i warto dać malutką łyżeczkę mąki mniej wtedy).


      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print