czwartek, 31 maja 2018

Pikantny gulasz z serduszek ze szparagami i pieczarkami

Następny przepis na szparagi ląduje na blogu. Tym razem ostra wersja gulaszu pomidorowego z podrobami i pieczarkami:) Voila!

Przepis na 4 duże porcje gulaszu:
  • 500 g serduszek drobiowych (lub innego mięsa)
  • 100 g szparagów (użyłam końcówek młodych szparagów pozostałych z innego przepisu)
  • 50 g czerwonej papryki
  • 400 g pomidorów z puszki (lub świeżych, zblendowanych, miękkich pomidorów)
  • 200 g pieczarek
  • 50 g cebuli (1 mała)
  • 30 g smalcu (lub masła) do smażenia
  • 1 szklanka wody (lub rosołu z przepisu tutaj [klik])
  • sól, pieprz, pół łyżeczki chili, ostra i słodka papryka, zioła, kilka ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy
Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu na dużej patelni lub w garnku/woku. Następnie wrzucić umyte serduszka drobiowe, liść laurowy, ziele angielskie i smażyć około 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną paprykę i całość zalać wodą (lub rosołem). Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 40-45 minut, aż serduszka będą miękkie. Następnie wrzucić pokrojone w ćwiartki pieczarki, pokrojone w talarki końcówki szparagów i pomidory.
Doprawić gulasz przyprawami i dusić jeszcze około 15 minut, aż szparagi zmiękną (jeśli użyte są całe, świeże szparagi wystarczy 8-10 minut, w przypadku twardszych końcówek nieco dłużej). Podawać na gorąco lub zimno :)

Makro (1 porcja): około 299 kcal
B: 22,7
T: 19,6
W: 7*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print