Ciasto "Salceson" czyli kakaowy placek z jabłkami (podrobiona szarlotka)
Kto zna ciasto "Salceson" z dzieciństwa? Prawie jak szarlotka! Ja się zgłaszam! Moja mama zawsze je robiła, gdy mieliśmy mnóstwo jabłek, a wcześniej robiła je babcia :) Dziś na blogu wersja trochę odchudzona z węglowodanów i kalorii :) Skromne jabłuszko na blaszkę, więc bez obaw:) Można też użyć mrożonych owoców:) Kawałek ze zdjęcia ma tylko 70 kcal i 2g węglowodanów:)
Przepis na prostokątną blaszkę o wymiarach 38cmx24cm (15 kawałków):
- 30 g pasty kokosowej + 70 g wody*
- 20 wiórków kokosowych
- 15 g kakao
- 6 jaj
- 150 g jabłek
- 50 g mąki kokosowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (zazwyczaj daję 2 łyżki do ubicia białek)
*Zamiast pasty rozpuszczonej w wodzie można użyć gęstego mleczka kokosowego lub gęstej śmietany (100 g już bez dodatku wody).
Pastę rozpuścić w wodzie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgYYvXafWnpHmOzjxDLfNmTumy16c-Anwtt846_0a5z_WFy1hFQs__b8AhUUq3qiTvRFeJAXtWwxnl2IjLPM6Gd0oca9CT8bZe90AnZ4g8OgLZhsI5B4cIcrtNFOYkFBvfyR3txVlzppFU/s640/2019-02-09_18.23.59.jpg)
Dodać kakao, wiórki i proszek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPx3_tBvhMG4zmeAo8Ut-OAMfM73krRmOM-iNYBVxY8yeNX0bBP5e5YeQM1QSzF7wXxtgnyZGR7LNJ1De2xAurNZBBVrzyePvb9UkyNB8JHr05FlemrF618F5dkdI851Xa7lvTwmauBZs/s640/2019-02-09_18.22.46.jpg)
Wymieszać. Dodać 6 żółtek i cynamon.
Jabłko pokroić w malutką kosteczkę i wrzucić do masy.
Całość wymieszać. Białka ubić na sztywno ze słodzidłem i szczyptą soli. Dodać kakaową masę i mąkę.
Krótko zmiksować do połączenia składników. Masa powinna być bardzo puszysta i lekka.
Wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub na silikonową matę.
Piec 15-17 minut w 180 stopniach, aż boki ciasta będą rumiane. Można je także upiec w formie muffinek lub w tortownicy (wtedy warto piec ciut dłużej).
Po upieczeniu można je posypać zmielionym erytrolem, ksylitolem lub stewią czy inuliną. Można je także oblać czekoladą 85% :)
Ciasto jest bardzo wilgotne, więc warto przechowywać je w lodówce :) Kawałki są stabilne, więc nie potrzeba łyżeczki do jedzenia:)
Makro (1 kawałek z 15 bez czekolady): około 70 kcal
Makro (1 kawałek z 15 bez czekolady): około 70 kcal
B: 3,5
T: 4,7
W: 2,2
W: 2,2
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Zamiast pasty koko dałam serek mascarpone, bo akurat był w lodówce... Wyszło pysznie 🙃
OdpowiedzUsuńOoo fajny zamiennik! Niech idzie na zdrówko, smacznego:)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Ciasto pyszne, już kilka razy robiłem :) wolę wersje bez kakao a za to daję więcej cynamonu, którym posypuję jabłka - tak na oko daję żeby wszystkie kawałki były ładnie obtoczone :)
OdpowiedzUsuńCynamon to i moja ukochana przyprawa, więc bardzo podoba mi się taka wersja!
UsuńPozdrawiam serdecznie i bardzo mi miło, że smakuje:)
czym zastapic wiorki kokosowe w przepisie i jaka iloscia
OdpowiedzUsuńMożna pominąć:) Lub dać łyżeczką płaską mąki więcej.
UsuńPozdrawiam serdecznie!