Polecany post

Gęstość odżywcza czy oszustwa na diecie? Sprawdź dlaczego warto dbać o kompozycję posiłków!

Wchodzimy na wyższy poziom żywienia w poniedziałek? TAK!  Dziś na blogu wpis o tym dlaczego tak często polecam Wam zasadę 5:2 - 5 dni czyste...

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

wtorek, 5 lutego 2019

Ratatouille

Ratatouille to klasyczne francuskie, wegańskie danie. Składa się z plasterków warzyw ułożonych warstwami i razem zapieczonych. Wiecie, że lekko odchudzona z węglowodanów wersja jest niesamowicie pyszna? :) Zerknijcie na mój przepis, który na całą foremkę zawiera niecałe 270 kcal! Zrobicie raz i macie dodatek do trzech obiadów :) 

Przepis na naczynie żaroodporne o wymiarach 20x20cm (około 3-4 porcje warzyw):
  • 300 g cukinii
  • 300 g kalarepy
  • 150 g pieczarek
  • 50 g cebuli
  • 50 g białej rzodkiewki
  • 10 g płynnego smalcu (lub oleju kokosowego albo masła do oblania warzyw i wysmarowania foremki)
  • pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka bazylii i oregano
Cukinię, kalarepę, pieczarki, cebulę i rzodkiewkę pokroić w cieniutkie plasterki.
Następnie obtoczyć w łyżce tłuszczu i obsypać przyprawami. Wymieszać. Układać plasterki w dowolny sposób w naczyniu jak na zdjęciu. Powinny być gęsto i mocno upakowane, gdyż po pieczeniu zmniejszają objętość.
Piec około 80 minut w 180 stopniach, aż warzywa będą miękkie i zarumienione.
Można podawać w dowolny sposób. Świetnie smakuje nawet na drugi i trzeci dzień odgrzane na patelni. Ratatouille to świetny dodatek do mięsa lub niskokaloryczne danie samo w sobie :)
Makro (1 z 3 porcji warzyw): około 89 kcal
B: 4
T: 8,6
W: 3,7

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Właśnie się piecze 😊 z małą modyfikacja bo dodałam trochę papryki kolorowej dla ladnieszego efektu 😉 I masła dałam za dużo bo nie doczytalam 😕

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie szkodzi, zrobi się sosik i można polać upieczone warzywka :)

      Mam nadzieję, że będzie smakować. Pozdrawiam :)

      Usuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print