Polecany post

Gęstość odżywcza czy oszustwa na diecie? Sprawdź dlaczego warto dbać o kompozycję posiłków!

Wchodzimy na wyższy poziom żywienia w poniedziałek? TAK!  Dziś na blogu wpis o tym dlaczego tak często polecam Wam zasadę 5:2 - 5 dni czyste...

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

sobota, 16 lutego 2019

Czekoladowe oponki z cynamonowym lukrem (bez mąki)

Poprzedni przepis na oponki cytrynowe oblane lukrem rozbił system :) Skoro tak się Wam podobał to... sprawdźmy czy dzisiejszy przepis przyjmiecie równie entuzjastycznie :) A dziś na blogu czekoladowe oponki bez mąki z 3 składników i z lukrem z cynamonem ❤️ Pychotka! Można je też oblać czekoladą:) W sam raz dla fanów wypieków bez mąki oraz lekkich i puszystych Brownie:) 140 kcal na sztukę :)
Przepis na 6 sztuk (z przepisu na Brownie tutaj [klik]):

  • 2 jaja
  • 50 g czekolady gorzkiej min 85%
  • 50 g masła (lub oleju kokosowego)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (bez dodatku słodzidła oponki wyjdą o smaku gorzkiej czekolady)
  • opcjonalnie: pół łyżeczki proszku do pieczenia lub malutka szczypta sody
Czekoladę rozpuścić z masłem lub olejem.
Ostudzić. Następnie ubić białka z ewentualnym słodzidłem. Żółtka (i ewentualnie proszek) wrzucić do masy czekoladowej i wymieszać.
Masę czekoladową przełożyć do ubitych białek i połączyć.
Wyłożyć masę do foremki na oponki.

Piec 25 minut w 170 stopniach. Studzić w foremce. W tym czasie przygotować lukier lub rozpuścić czekoladę do polania oponek.

Na lukier: 
  • 20 g inuliny (lub więcej)
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki wody (lub mniej/więcej)
Wymieszać wodę, cynamon i inulinę.
Wsypywać inulinę malutkimi porcjami, bo bardzo szybko chłonie wodę. Jeśli zacznie się zbrylać można dodać odrobinkę wody i dalej mieszać, aż powstanie gładka masa. Zostawić na chwilę do zgęstnienia i oblać oponki. Oponki można przechowywać w lodówce około 3 dni :) Są mięciutkie i pyszne czekoladowe!
Lukier na drugi dzień mocno tężeje, trochę zmienia kolor na ciemniejszy, a w oponkach coraz mocniej czuć cynamon i czekoladę :)
Są naprawdę smaczne:)
Makro (1 donat z lukrem cynamonowym): około 140 kcal
B: 3,9
T: 12,7
W: 2,3
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

8 komentarzy:

  1. Super przepis.. Muszę wyprobowac🤔Pozdrawiam serdecznie..

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mozliwe jest zmodyfikowanie przepisu w taki sposob, aby zamiast gorzkiej czekolady znalazlo sie w nim kakao? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować zrobić oponki z przepisu na: muffinki łaciate z bloga w wersji kakaowej :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Pani Sabino wyszły wspaniałe! Naprawdę bardzo smaczne, dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żadna tam Pani! Wystarczy Sabina :) A co do oponków - bardzo się cieszę:)

      Na zdrowie i serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print