Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 1 lutego 2019

Walentynkowe ciasteczka czekoladowe "Kokoski"

Słodki piątek słodka akcja! Walentynkowe, serduszkowe ciasteczka lecą na bloga:) Są miękkie, czekoladowe z kokosową masą na górze :) Idealne do kawki!

Przepis na około 20 sztuk:
  • 3 jaja
  • 50 g gorzkiej czekolady 85%
  • 90 g mąki kokosowej*
  • 50 g masła
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • 30 g wiórków kokosowych
*Uwaga na mąki. Jeśli chłoną wilgoć zbyt mocno to wypieki wyjdą suche. Moje ulubione to te z zawartością węglowodanów ok 15g/100g mąki firm: Intenson, Agnex, Cocostyle i Cocomi (przetestowałam osobiście). To nie reklama;)

Czekoladę rozpuścić (nie musi być idealnie rozpuszczona). Dodać masło, mąkę, 1 jajo i 2 żółtka. Można również dodać na tym etapie słodzidło.
Zagnieść wszystkie składniki na gęste ciasto.
Do białek dodać wiórki, słodzidło i wymieszać.
Ciasto na ciasteczka rozwałkować na dość grubą warstwę (ok 8 mm). Najlepiej rozłożyć woreczek foliowy, umieścić na nim ciasto, przykryć drugim woreczkiem i wałkować pomiędzy nimi. Następnie wyciąć kształty.
Ciasto jest lepkie, ale łatwo odchodzi od woreczka. Wystarczy je lekko podważyć.
Ułożyć ciasteczka na papierze do pieczenia lub silikonowej macie.
Następnie na każde ciasteczko nałożyć pół łyżeczki kokosowo-białkowej masy i rozsmarować.
Piec około 13-15 minut w 180 stopniach, aż wiórki się zaczną lekko rumienić na bokach.
Ciasteczek nie wolno piec zbyt długo, aby się nie wysuszyły :)
Są pysznie czekoladowe, miękkie z przyjemną białą warstwą :)
Makro (1 ciasteczko z przepisu): około 69 kcal
B: 2,2
T: 5,5
W: 1,3
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

3 komentarze:

  1. Dzień dobry mam pytanie jakiej czekolady używasz do wypieków? Z góry dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry,
      do wypieków używam Wawel 90% lub czekolady Luximo 85%. Na surowo zjadam czekolady słodzone naturalnie z foodforce.pl

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print