TRYB JASNY/CIEMNY

Kotlety mielone z botwinką

Sezon na botwinkę trwa... Co powiecie na kolejne wykorzystanie liści botwinki? Tym razem w postaci pysznych kotlecików mielonych z botwinką :)

Przepis na około 10 kotlecików mielonych:
  • 500 g mięsa mielonego (np z łopatki wieprzowej)
  • 1 jajo
  • 100 g liści botwinki
  • 30 g cebulki
  • 30 g tłuszczu do smażenia (np masło lub smalec)
  • opcjonalnie: łyżeczka łusek babki jajowatej
  • pół łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, szczypta oregano, bazylii, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chili
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu. Liście posiekać w małe kawałki (lepiej nie używać łodyg jeśli są twarde). Wrzucić do mięsa razem z cebulką, wbić jajo i dodać przyprawy. Wyrobić całość.

Ufomować 10 kotlecików i usmażyć na tłuszczu. Smażyć na małym ogniu z każdej strony.
Makro (1 kotlecik z łopatki wieprzowej): około 162 kcal
B: 8,9 
T: 14,5 
W: 0,7 *

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Ja robie takie kotleciki ze szpinakien i z tarta Mozzarella, Sa pyszne z zielenina.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva