czwartek, 27 czerwca 2019

Potrawka z fasolki i cukinii z pulpecikami

Uwielbiam proste i szybkie potrawki warzywne z różnymi rodzajami mięsa lub ryb. Szczególnie w taki upał proste i szybkie jedzenie to zbawienie :) Ostatnio jadam głównie ryby i sałatki, które możecie oglądać na moim instagramie. Ale dziś na blogu wersja z mrożonej fasolki i cukinii z pulpecikami w sosie pomidorowym. Mniam! :)

Przepis na 10 pulpecików:
  • 500 g mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe do wyboru)
  • 30 g smalcu (lub masła do smażenia)
  • 1 jajko
  • 5 g łusek babki jajowatej (opcjonalnie, dzięki temu pulpeciki są bardziej zwarte)
  • 500 g cukinii
  • 500 g fasolki szparagowej (mielona lub świeża)
  • 150 g zmiksowanych, świeżych pomidorów
  • pół łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, łyżeczka bazylii, pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki oregano, łyżeczka słodkiej papryki, 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego
Fasolkę ugotować we wrzątku (10-15 minut w zależności czy jest świeża czy mrożona, najlepiej sprawdzać widelcem czy jest miękka). Naciąć skórkę pomidorów, zalać wrzątkiem i poczekać, aż skórka zejdzie, a następnie zmiksować. Do mięsa wbić jajo, dodać przyprawy i ewentualnie łuski babki. Wyrobić mięso, podzielić na 10 części i uformować pulpeciki. Usmażyć na łyżce tłuszczu na rozgrzanej patelni. Następnie wrzucić cukinię i dusić, aż zmięknie. Dodać fasolkę i zmiksowane pomidory. Dusić całość, aż sos trochę odparuje. Można odparować bardziej i zrobić gęsty lub tylko trochę.
Makro (1 pulpecik z przepisu z dodatkami): około 156 kcal
B: 11 
T: 10,2 
W: 4,5 *


Makro (3 pulpeciki z przepisu z dodatkami ze zdjęcia): około 468 kcal
B: 33
T: 30,6 
W: 13,5 *

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print