Polecany post

Zielone placuszki Shreka

Torcik biszkoptowy z bezą i truskawkową masą

Znudziły się Wam już moje truskawkowe wypieki? Mam nadzieję, że nie, bo właśnie na bloga leci kolejny! A dziś proponuję biszkoptowy torcik z bezą :) Lekki, owocowy i prosto z lodówki smakuje przepysznie :)
Przepis na tortownicę 25 cm średnicy (na 10 kawałków torcika):

Kokosowa beza:
  • 3 białka jaj (z żółtek można przygotować: lody z przepisu tutaj [klik] lub serniczki z przepisu tutaj [klik] albo lody z przepisu tutaj [klik], a także wiele innych przepisów z bloga)
  • wybrane słodzidło: erytrol/ksylitol/stewia lub inulina (inuliny maksymalnie 20 g jeśli ciasto ma stać dłużej niż dzień; jeśli krócej to zobacz na Beza [klik], pozostałych można dać więcej)
  • 30 g wiórków kokosowych
Ubić białka, dodać słodzidło i wiórki i jeszcze chwilę ubijać, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić na chwilę i przygotować biszkopt.
  • 4 jaja
  • 40 g mąki kokosowej
  • 40 g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego (lub masła)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub odrobinka sody 
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (warto dodać chociaż 2 łyżki do ubicia białek)
Przygotować biszkopt zgodnie ze wskazówkami z przepisu tutaj [klik]. Ubić jaja ze słodzidłem, dodać resztę sładników, delikatnie wymieszać i przełożyć masę do wysmarowanej lub silikonowej tortownicy.

Następnie na górę wyłożyć bezę.

Piec 25 minut w 175-180 stopniach, ostudzić, a następnie przekroić wzdłuż na pół (tak, aby powstały dwa blaty - dolny z biszkoptem i górny z bezą).
Truskawkowa masa:
  • 400 g truskawek
  • 40 g nasionek chia
  • 15 g żelatyny lub galaretki bez cukru rozpuszczonej w 200 g wody
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia 
Żelatynę lub galaretkę zalać wrzątkiem i dokładnie rozpuścić. Wrzucić pokrojone w dowolny sposób truskawki. Gdy galaretka trochę ostygnie dodać nasionka chia i dokładnie wymieszać.
Wstawić do lodówki, aż masa nieco zastygnie (musi trochę stężeć zanim zostanie wylana na biszkopt). Następnie wylać masę na przekrojony biszkopt z bezą i przełożyć górną częścią. Wstawić do lodówki, aż masa całkowicie zastygnie (najlepiej na całą noc).
Po tym czasie ciasto można kroić :) 
Ciacho jest mięciutkie, baardzooo truskawkowe z pyszną warstwą mini kokosowej bezy :)
Makro (1 porcja ciasta z 10 z żelatyną): około 142 kcal
B: 7,4
T: 10,1
W: 3,1 *

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

2 składniki 3 składniki 30 minut adaptacja adaptacja w praktyce adaptacja w teorii agar ajurweda alkohol anyż artykuł artykuły awokado babeczki babka babka jajowata babka wielkanocna bakalie batoniki batony bazylia bez jaj bez laktozy bez mąki bez mięsa bez nabiału bez pieczenia beza białka biszkopt biszkopty boczek borówki botwinka bounty bożenarodzenie brokuły brownie brukselka budyń bulion bułeczki bułki cebula chałwa chia chili chleb chlebek ciasta ciasteczka ciastka ciasto cloudbread cukinia cukrzyca cynamon cytrusy cytryna czekolada czekoladki czekoladki miętowe czekoladowa polewa Dania obiadowe delicje deser deser dla 1 osoby desery dieta dieta ketogeniczna dieta ketogenna dietetycy polecani przez czytelników do pobrania do wydrukowania donaty dynia dynia makaronowa dżem ebook fasolka fatbombki gofry harry potter highfat inulina jabłka jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kabanosy kakao kalafior kalarepa kapusta kapusta kiszona karkówka kawa keto ketoadaptacja ketodieta ketoza kokos koktajle korzenna przyprawa kotlety krem kruche kuleczki kurczak low carb lowcarb lunchbox mak makaron maliny marcepan mascarpone masło masło orzechowe materiały mazurek mąka kokosowa mąka konopna mąka migdałowa MCT mielone mięso mięso mielone migdały mleczko kokosowe mleko kokosowe mleko midałowe młoda kapusta mozarella muffinki musztarda na zimno naleśniki nasiona obiad odżywka ogórek olej olej kokosowy oliwa omlet omlety oponki oreo orzechy owoce paleo paluszki panierka papryka pasta pasta kokosowa pasztet pieczarki pieczywo pierniczki piernik pierogi pierś z kurczaka pietruszka pizza placki placuszki pomidory pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rafaello rolada roladki rosół ryba rzodkiew rzodkiewka sałatka schab schabowy seler ser ser żołty serca serduszka drobiowe serniczki sezam siemie lniane skórka skrzydełka skwarki słonecznik smalec sok z cytryny sos sos pomidorowy sól spód surówka suszone pomidory sylwester szczupak szparagi szpinak śledzie śmietanka Śniadania i przystawki świąteczne przepisy świeta święta tarta tartaletki tłusty czwartek tłuszcze tort tosty truskawki twaróg walentynki wanilia warstwowy deser warzywa wątróbka wegańskie wegetariańskie wędzony kurczak wielkanoc wieprzowina wigilia wiórki kokosowe wołowina wpc wypieki wywar z nabiałem za darmo zamienniki cukru zapiekane zapiekanka zebra zioła zupa zupa krem żelatyna żółtka żółtko