Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 28 czerwca 2019

Torcik biszkoptowy z bezą i truskawkową masą

Znudziły się Wam już moje truskawkowe wypieki? Mam nadzieję, że nie, bo właśnie na bloga leci kolejny! A dziś proponuję biszkoptowy torcik z bezą :) Lekki, owocowy i prosto z lodówki smakuje przepysznie :)
Przepis na tortownicę 25 cm średnicy (na 10 kawałków torcika):

Kokosowa beza:
  • 3 białka jaj (z żółtek można przygotować: lody z przepisu tutaj [klik] lub serniczki z przepisu tutaj [klik] albo lody z przepisu tutaj [klik], a także wiele innych przepisów z bloga)
  • wybrane słodzidło: erytrol/ksylitol/stewia lub inulina (inuliny maksymalnie 20 g jeśli ciasto ma stać dłużej niż dzień; jeśli krócej to zobacz na Beza [klik], pozostałych można dać więcej)
  • 30 g wiórków kokosowych
Ubić białka, dodać słodzidło i wiórki i jeszcze chwilę ubijać, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić na chwilę i przygotować biszkopt.
  • 4 jaja
  • 40 g mąki kokosowej
  • 40 g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego (lub masła)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub odrobinka sody 
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (warto dodać chociaż 2 łyżki do ubicia białek)
Przygotować biszkopt zgodnie ze wskazówkami z przepisu tutaj [klik]. Ubić jaja ze słodzidłem, dodać resztę sładników, delikatnie wymieszać i przełożyć masę do wysmarowanej lub silikonowej tortownicy.

Następnie na górę wyłożyć bezę.


Piec 25 minut w 175-180 stopniach, ostudzić, a następnie przekroić wzdłuż na pół (tak, aby powstały dwa blaty - dolny z biszkoptem i górny z bezą).
Truskawkowa masa:
  • 400 g truskawek
  • 40 g nasionek chia
  • 15 g żelatyny lub galaretki bez cukru rozpuszczonej w 200 g wody
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia 
Żelatynę lub galaretkę zalać wrzątkiem i dokładnie rozpuścić. Wrzucić pokrojone w dowolny sposób truskawki. Gdy galaretka trochę ostygnie dodać nasionka chia i dokładnie wymieszać.
Wstawić do lodówki, aż masa nieco zastygnie (musi trochę stężeć zanim zostanie wylana na biszkopt). Następnie wylać masę na przekrojony biszkopt z bezą i przełożyć górną częścią. Wstawić do lodówki, aż masa całkowicie zastygnie (najlepiej na całą noc).
Po tym czasie ciasto można kroić :) 
Ciacho jest mięciutkie, baardzooo truskawkowe z pyszną warstwą mini kokosowej bezy :)
Makro (1 porcja ciasta z 10 z żelatyną): około 142 kcal
B: 7,4
T: 10,1
W: 3,1 *

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print