piątek, 28 czerwca 2019

Torcik biszkoptowy z bezą i truskawkową masą

Znudziły się Wam już moje truskawkowe wypieki? Mam nadzieję, że nie, bo właśnie na bloga leci kolejny! A dziś proponuję biszkoptowy torcik z bezą :) Lekki, owocowy i prosto z lodówki smakuje przepysznie :)
Przepis na tortownicę 25 cm średnicy (na 10 kawałków torcika):

Kokosowa beza:
  • 3 białka jaj (z żółtek można przygotować: lody z przepisu tutaj [klik] lub serniczki z przepisu tutaj [klik] albo lody z przepisu tutaj [klik], a także wiele innych przepisów z bloga)
  • wybrane słodzidło: erytrol/ksylitol/stewia lub inulina (inuliny maksymalnie 20 g jeśli ciasto ma stać dłużej niż dzień; jeśli krócej to zobacz na Beza [klik], pozostałych można dać więcej)
  • 30 g wiórków kokosowych
Ubić białka, dodać słodzidło i wiórki i jeszcze chwilę ubijać, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić na chwilę i przygotować biszkopt.
  • 4 jaja
  • 40 g mąki kokosowej
  • 40 g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego (lub masła)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub odrobinka sody 
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (warto dodać chociaż 2 łyżki do ubicia białek)
Przygotować biszkopt zgodnie ze wskazówkami z przepisu tutaj [klik]. Ubić jaja ze słodzidłem, dodać resztę sładników, delikatnie wymieszać i przełożyć masę do wysmarowanej lub silikonowej tortownicy.

Następnie na górę wyłożyć bezę.


Piec 25 minut w 175-180 stopniach, ostudzić, a następnie przekroić wzdłuż na pół (tak, aby powstały dwa blaty - dolny z biszkoptem i górny z bezą).
Truskawkowa masa:
  • 400 g truskawek
  • 40 g nasionek chia
  • 15 g żelatyny lub galaretki bez cukru rozpuszczonej w 200 g wody
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia 
Żelatynę lub galaretkę zalać wrzątkiem i dokładnie rozpuścić. Wrzucić pokrojone w dowolny sposób truskawki. Gdy galaretka trochę ostygnie dodać nasionka chia i dokładnie wymieszać.
Wstawić do lodówki, aż masa nieco zastygnie (musi trochę stężeć zanim zostanie wylana na biszkopt). Następnie wylać masę na przekrojony biszkopt z bezą i przełożyć górną częścią. Wstawić do lodówki, aż masa całkowicie zastygnie (najlepiej na całą noc).
Po tym czasie ciasto można kroić :) 
Ciacho jest mięciutkie, baardzooo truskawkowe z pyszną warstwą mini kokosowej bezy :)
Makro (1 porcja ciasta z 10 z żelatyną): około 142 kcal
B: 7,4
T: 10,1
W: 3,1 *

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print