Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 14 czerwca 2019

Truskawkowa kostka na kakaowym biszkopcie

Jak ja uwielbiam pichcić w ramach odprężenia i spełniania pasji! ❤️ No i mamy kolejne truskawkowe cudo :) Macie już dosyć? Bo ja nie i kocham truskawki w każdej wersji, a to ciacho jest naprawdę przyjemne i orzeźwiające :) 

Przepis na 16 kostek (blaszka o wymiarach 30x25cm):
  • 5 jaj
  • 35 g mąki kokosowej
  • 20 g kakao
  • 50 g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego (lub masła albo oleju MCT)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub odrobinka sody (można nie dodawać nic jeśli jaja są bardzo dobrze ubite)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (warto dodać chociaż około 2-3 łyżki do złamania smaku gorzkiego kakao)
Jaja spienić mikserem na puszystą masę (około 3 minutki miksowania na najwyższych obrotach miksera). 
Następnie dodać resztę składników i krótko zmiksować do połączenia składników.
Powinna powstać bardzo napowietrzona masa o dość lejącej strukturze (biszkopt powinien wyjść wilgotny).
Przelać masę do foremki o wymiarach 30x25 cm. Piec 22-25 minut w 180 stopniach, aż biszkopt popęka jak na zdjęciu. Ostudzić.
Masa truskawkowa:
  • 500 g truskawek (lub malin i innych owoców, moga być mrożone)
  • 15 g żelatyny 
  • 150 g ciepłej wody 
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Żelatynę rozpuścić w 50 g ciepłej wody. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, wsypać do rondelka i lekko rozgnieść widelcem, wlać 100 g wody i zagotować. Zdjąć z gazu i dodać rozpuszczoną żelatynę.
Dokładnie wymieszać masę, aż cała żelatyna połączy się z resztą składników. Ostudzić, a następnie wstawić do lodówki, aż masa zacznie tężeć (około 2 godziny ze studzeniem, ale trzeba pilnować i co jakiś czas sprawdzać).
Następnie wylać tężejącą masę na ostudzony spód kakaowy i rozsmarować. Ponownie schłodzić w lodówce (około 30 minut).  
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła (lub oleju MCT lub śmietanki 36% albo mleczka kokosowego)
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej razem z masłem. Ostudzić, a następnie wylać w dowolny sposób na ciasto. Można delikatnie rozsmarować na warstwie truskawkowej lub wylać w postaci kleksów i smug łyżeczką jak na zdjęciu. Schłodzić ciasto w lodówce. 
Po około godzinie ciasto jest gotowe do krojenia i jedzenia. Najlepiej podzielić je na 16 kawałków czyli naciąć ciato 4 razy wzdłuż blaszki i 4 razy w poprzek  :) 
Jest przepyszne i genialnie trzyma się w dłoni. Nie trzeba łyżeczki i można jeść jak batonik! Można je także przechowywać w lodówce około 5 dni, a nawet zamrozić :)
Makro (1 kostka z 16 kostek ciasta ze zdjęcia): około 122 kcal
B: 4,4
T: 9,5
W: 3,2 *

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print