Truskawkowa kostka na kakaowym biszkopcie
Jak ja uwielbiam pichcić w ramach odprężenia i spełniania pasji! ❤️ No i mamy kolejne truskawkowe cudo :) Macie już dosyć? Bo ja nie i kocham truskawki w każdej wersji, a to ciacho jest naprawdę przyjemne i orzeźwiające :)
Przepis na 16 kostek (blaszka o wymiarach 30x25cm):
Biszkopt (z przepisu na tartę Reese's tutaj [klik]):
- 5 jaj
- 35 g mąki kokosowej
- 20 g kakao
- 50 g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego (lub masła albo oleju MCT)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub odrobinka sody (można nie dodawać nic jeśli jaja są bardzo dobrze ubite)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (warto dodać chociaż około 2-3 łyżki do złamania smaku gorzkiego kakao)
Jaja spienić mikserem na puszystą masę (około 3 minutki miksowania na najwyższych obrotach miksera).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFCEoQ5tTt-LsPTG2T-vmuTnyJMnHe49mJ9qe1p1aOF_HfBeTuSotmuUKSB2VzqxRV8AnuTWWKdR_HZAkHMV4tQ0WJkQ9_CbcvTu_HS_X_gFLMVb1jQs2xB68D2vQAf5HgfKV2EOkAO_E/s640/2019-06-12_16.18.47.jpg)
Następnie dodać resztę składników i krótko zmiksować do połączenia składników.
Powinna powstać bardzo napowietrzona masa o dość lejącej strukturze (biszkopt powinien wyjść wilgotny).
Przelać masę do foremki o wymiarach 30x25 cm. Piec 22-25 minut w 180 stopniach, aż biszkopt popęka jak na zdjęciu. Ostudzić.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjU5iJYK70b5AIPGGDOrQPlgqWRZOmJnTvXX4AC0S59AVU-JeEmrPew9WCrdHnYGTHdJFTuxbZFn40FoMynDz0q3GPfLLYmH11trPaTrddh78VfOqnJR9DdnxpBFuhfFGX_8RBeAFUh2k8/s640/2019-06-12_16.25.21.jpg)
Masa truskawkowa:
- 500 g truskawek (lub malin i innych owoców, moga być mrożone)
- 15 g żelatyny
- 150 g ciepłej wody
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Żelatynę rozpuścić w 50 g ciepłej wody. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, wsypać do rondelka i lekko rozgnieść widelcem, wlać 100 g wody i zagotować. Zdjąć z gazu i dodać rozpuszczoną żelatynę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRX65ZdrfefGfelj6a81xgQoXstwVT2KreKObtHkkUR_Fk4F9n7-HgW_orp7jDOQh_r0q-3uP5bCwGMjNSC627n52Kv9Kar-dIOowra89K3ykwH3ZTgNU0Z0xZ4tnB_qUXY2fF-w4kab4/s640/2019-06-12_16.24.00.jpg)
Dokładnie wymieszać masę, aż cała żelatyna połączy się z resztą składników. Ostudzić, a następnie wstawić do lodówki, aż masa zacznie tężeć (około 2 godziny ze studzeniem, ale trzeba pilnować i co jakiś czas sprawdzać).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiakHZVbhf_kCBKJZ4DF9KzIeh866WVOycwy1gYLanCBfoDyGAJsz41z5fsSHoHNIF13dgzBJpYyscJywHV9ZaoMzeBaMgEyeYs0EvH2TmBsReMlar-mio217kyRp9PStHjGGFuIUBUess/s640/2019-06-12_16.26.22.jpg)
Następnie wylać tężejącą masę na ostudzony spód kakaowy i rozsmarować. Ponownie schłodzić w lodówce (około 30 minut).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzcAC1SPERvlVEHKuoy_FlgyTP5sGdSI2o2FSu6lS7ZiqKy4VwmrfWGkMgX3jS-Jkl7BN8XK4xs0de6EbdpX-uu01e7RKRdJRNSjEDiZeohSACig3gJ46Dw7fNfugBuWkGJ2BiDqX-o0E/s640/2019-06-12_17.10.15.jpg)
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła (lub oleju MCT lub śmietanki 36% albo mleczka kokosowego)
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej razem z masłem. Ostudzić, a następnie wylać w dowolny sposób na ciasto. Można delikatnie rozsmarować na warstwie truskawkowej lub wylać w postaci kleksów i smug łyżeczką jak na zdjęciu. Schłodzić ciasto w lodówce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjcXr7_whcBOyLIRbxt2spazqpIvAvb6MPkCDZuaZMlP_PvXUNY8dB0oSsKGZoCHIGraDuuDZDeTbya9JnHpvqzzfcAFM_tjogwBCJ89gQfI4w5TjMSof2VItCahXvwClOcvm86X-MaquU/s640/2019-06-12_17.11.29.jpg)
Po około godzinie ciasto jest gotowe do krojenia i jedzenia. Najlepiej podzielić je na 16 kawałków czyli naciąć ciato 4 razy wzdłuż blaszki i 4 razy w poprzek :)
Jest przepyszne i genialnie trzyma się w dłoni. Nie trzeba łyżeczki i można jeść jak batonik! Można je także przechowywać w lodówce około 5 dni, a nawet zamrozić :)
Makro (1 kostka z 16 kostek ciasta ze zdjęcia): około 122 kcal
B: 4,4
T: 9,5
W: 3,2 *
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
W: 3,2 *
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz