Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

środa, 12 czerwca 2019

Puszyste lody jagodowe z kawałkami czekolady

Obiecałam zaskakujący przepis i jest już dziś! :) Pyszyste lody jagodowe na bazie... białek! Tak! Były lody z żółtek (które znajdziecie tutaj [klik]), więc są i z białek :) A ich smak jest naprawdę zaskakujący, a lody są bardzooo niskokaloryczne. Trochę mi przypominają strukturą watę cukrową sprzedawaną na jarmarkach :) Kto się odważy i zrobi?:)

Przepis na 2 porcje:
  • 2 białka
  • 100 g mrożonych owoców (jagód, truskawek, malin lub innych; można dać więcej owoców do maksymalnie 250-300 g)
  • 20 g gorzkiej czekolady min 85%
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (słodzik musi być zmielony na puder)
Sparzyć jaja we wrzatku. Rozdzielić osobno na białka i żółtka. Białka ubić na sztywno. Dodać resztę składników i krótko zmiksować (masa powinna pozostać puszysta).
Owoce można zmiksować bardzo mocno z białkami (aż nie będzie widać owoców) lub tylko odrobinę na małych obrotach tak, aby część z nich została w całości. Posmakować i ewentualnie dosłodzić.
Przełożyć masę do miseczki i wstawić do zamrażalki na 4 godziny. Można mrozić dłużej (nawet kilka dni), lody powinny pozostać puszyste.
Ich struktura jest dokładnie taka jak na zdjęciach! Mega pyszysta :) I mimo długiego mrożenia nie są twarde :) Z żółtek również możecie sprobować lodów z bloga z przepisu tutaj [klik].
Makro (1 porcja z jagodami i czekoladą gorzką): około 93 kcal
B: 5
T: 4,8
W: 8,2*


Makro (1 porcja z truskawkami i czekoladą gorzką): około 85 kcal
B: 5
T: 4,7
W: 4,4*


*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. Większość węglowodanów pochodzi z owoców.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

4 komentarze:

  1. Niestety moje zamarzly na kość 😮

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ja Cię! Naprawdę? To musiała "siąść" struktura białek. Albo zarmażalka chłodzi naprawdę mocno. Moje leżały ponad tydzień i dalej były puszyste.

      Pozdrawiam serdecznie i mimo wszystko życzę smacznych lodów :)

      Usuń
  2. U mnie wyszły znakomicie i po wyjęciu z zamrażarki nie sa twarde. Chyba trzeba uwazac z ilością wody z owoców. Jak duzo to zamarzne na kość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to też na pewno ma wpływ, najlepiej mrozić krótko i od razu jeść :)

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print